На календарі 26 квітня: день пам’яті святої мучениці Фомаїди Єгипетської

26.04.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.05, зайде о 20.37. Тривалість дня — 14 год. 32 хв.

* * *

Іменинники: Дмитро, Артем, Георгій, Степан.

* * *

26 квітня в історії України

1840 — вийшло друком перше видання “Кобзаря” Тараса Шевченка.

1863 — у Петербурзі відбулася прем’єра опери українського композитора Семена Гулака-Артемовського “Запорожець за Дунаєм”.

1986 — о 1 год. 23 хв. сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

У Любомлі відреставрували римо-католицьку каплицю (ФОТО)

За пропозицією дирекції Любомльського краєзнавчого музею відреставровано римо-католицьку каплицю святого Яна Непомука середини XVIII ст. Точна дата побудови каплиці невідома, але в описі інвентаря Рожанцевого братства Любомльського костелу за 1755 рік записано, що колона св. Яна Непомука недавно збудована, фондована Станіславом Ринкєвичем. Тому можемо припустити, що каплиця побудована в 1750-х рр.

У другій половині ХХ ст. каплиця почала руйнуватись, тиньк майже облетів, люди почали брати цеглу з фундаменту. Нині ж, за підтримки місцевої влади, меценатів та благодійників були проведені ремонтно-реставраційні роботи. Усі вони здійсненні у відповідності з пропозиціями та вимогами органів охорони культурної спадщини.

* * *

Погода 26 квітня

Мiнлива хмарнiсть. Вночі без істотних опадів, вдень мiсцями невеликий дощ. Вiтер пiвнiчно-захiдний, 7-12 м/с. Температура вночi 0-5° тепла, на поверхнi грунту заморозки 0,-5°, вдень 9-14° тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

26 квітня відзначається день пам’яті святої мучениці Фомаїди Єгипетської. У народі Фомаїда вважається приборкувачкою пристрастей. Наші пращури спостерігали за виділенням березового соку: якщо у берези було багато соку, вважалось, що літо буде дощовим. У цей час з’являються перші весняні квіти (при теплій весні з’являються раніше), зеленіє малина. А ще в народі вважається, що коли зозуля кує голосно і протяжно, то це обіцяє наближення теплих днів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*