На календарі 20 січня: ясно і холодно — на посушливе літо, похмуро і сніжно — на рясний урожай

20.01.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.16, зайде о 16.53. Тривалість дня — 8 год. 37 хв.

Новий Місяць 17 січня, схід — 9.55 схід — 20.30.

* * *

Іменинники: Іван, Опанас

* * *

20 січня в історії України

1661 — у Львові відкрито університет Казимира (нині — Львівський національний університет ім. Івана Франка).

1943 — у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети “Українське слово”.

1972 — почалася друга хвиля арештів дисидентів в УРСР.

* * *

Про це писав “КОРДОН” рік тому

“Укрзалізниця” відновила повернення квитків через інтернет

Керівництво “Укрзалізниці” вирішило повернути можливість повернення квитків через інтернет, яку призупинили з 12 грудня в рамках боротьби зі спекулянтами.

Директор з пасажирських перевезень і сервісу ПАТ Ігор Романків раніше розповів, що обмеження ввели у зв’язку з активністю перекупників, які розкуповували квитки на новорічні поїзди протягом десяти хвилин після початку продажів. Багато квитків купували на фальшиві імена, повернути їх через інтернет нескладно, а от здати в касу вже неможливо – тому що потрібне відповідне посвідчення особи.

* * *

Погода 20 січня

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність, без істотних опадів, вітер південний, 5-10 м/с, температура повітря -1…-3. Вночі — мінлива хмарність, без істотних опадів вітер північно-західний, 3-5 м/с, -6…-8 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

20 січня відзначається Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна. Цей день є кінцем святок: «Іван Хреститель свята відвів».

Якщо цього дня стояла ясна і холодна погода, то літо очікувалось засушливе, а похмура і сніжна — натякала на рясний урожай. До 20-го січня закінчувались Богоявленські морози, і хоча попереду ще була майже половина зими, люди вже жили в очікуванні тепла: “Тріщи, мороз, не тріщи — минули Водохрещі: дуй, хурделиця, не дуй — на Великдень пішло”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*