На календарі 19 січня: Хрещення Господнє

19.01.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.17, зайде о 16.52. Тривалість дня — 8 год. 35 хв.

Новий Місяць 17 січня, захід — 9.28 схід — 19.24.

* * *

Іменинники: Роман, Андрій, Лідія, Іван, Марія.

* * *

19 січня в історії України

1906 — у Києві побачив світ перший номер першого українського сатиричного тижневика «Шершень». Його авторами у подальшому були Михайло Коцюбинський, Агатангел Кримський, Осип Маковей, Іван Нечуй-Левицький, Василь Стефаник, Гнат Хоткевич.

1912 — народився Тимофій Левчук, український кінорежисер (“В степах України”, “Дума про Ковпака”).

1946 — створено Союз українців у Великій Британії.

* * *

Про це писав “КОРДОН” рік тому

Як у Гущі святкували Водохреща

Фольклорне свято “Водохреща-2018” відбулося березі Гущанського озера. Святкову програму ще вранці розпочали рибалки, які змагалися у зимовій риболовлі та приготуванні рибальської юшки. Організатори придумали для них багато різних номінацій, аби якомога більше учасників отримали призи.

Головною ж подією дійства стали водохресні купання. Завершальним акордом свята став конкурс колядок і щедрівок “Прийшли до тебе три празники в гості” в якому взяли участь як місцеві самодіяльні колективи, так і гості з Польщі.

* * *

Погода 19 січня

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність, переважно без опадів, вітер західний, 5-10 м/с, температура повітря -1…-3. Вночі — мінлива хмарність, без істотних опадів, вітер південно-західний, 3-5м/с, -6…-8 за Цельсієм.

***

Народний прогноз погоди

19 січня відзначається свято Хрещення Господнього або Богоявлення. За погодою цього дня прогнозували погоду на літо. Якщо холодна, ясна погода — літо засушливим буде. Похмура і сніжна — на рясний урожай. У давнину говорили: “День теплий — хліб темний (густий)”, отже, варто було очікувати хорошого врожаю хлібів. Також на хороший врожай вказували сині хмари та сніг пластівцями.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*