На календарі 18 серпня: “Який Євстигній — такий і грудень”

18.08.2018 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.14, зайде о 20.40. Тривалість дня — 14 год. 26  хв.

Місяць: перша чверть о 11.18, схід — 14.40, захід — -.

* * *

Іменинники: Григорій, Марія.

* * *

18 серпня в історії України

1649 — гетьман Богдан Хмельницький підписав із польським королем Яном ІІ Казимиром Зборівський мирний договір, за яким Україна отримувала автономію на території трьох воєводств — Київського, Волинського й Чернігівського, а козацький реєстр встановлювався у кількості 40 тисяч чоловік. Договір, котрий не влаштовував жодну зі сторін, був порушений з обох боків протягом найближчих місяців.

1836 — народився письменник Олександр Кониський.

1917 — народився Василь Бородай, український скульптор, автор столичних пам’ятників «Батьківщині-Матері» та засновникам Києва.

1992 — заснована Почесна відзнака Президента України, перша нагорода незалежної України (з 1996 — орден “За заслуги”).

* * *

Про це писав “Кордон” рік тому

У Шацькому районі відбувся Всеукраїнський пленер художників

Його учасники — близько двадцяти митців з усієї України. Художники писали полотна на лісовому кордоні Піщанського лісництва, творчо передавали красу багатовікових дубів на околиці с. Кам’янка Шацького району.

Міжнародній творчій майстерні художників і фотомитців передувала зустріч українських і зарубіжних гостей із шацькою народною майстринею, співачкою, членом Ліги українських письменників імені Павла Чубинського Валентиною Денисюк, де й відбулося, власне, їх перше знайомство.

* * *

Погода 18 серпня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, місцями грози, вітер північно-східний, 3-8 м/с, температура повітря +25…+27. Вночі — мінлива хмарність, переважно без опадів, вітер північно-західний, 3-8 м/с, +14…+16 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

18 серпня вшановується пам’ять святого Євстигнія. У минулі часи на Євстигнія їли сиру цибулю з хлібом, сіллю і квасом, від чого були здоровими. А у кімнатах розвішували зв’язки цибулі — щоб повітря очищалось. У давнину у цей день визначали погоду на грудень: “Який Євстигній — такий і грудень”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*