На календарі 18 липня: небом пливуть жовті хмари — на дощ

18.07.2018 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.29, зайде о 21.30. Тривалість дня — 16 год. 01  хв.

Новий Місяць 13 липня, захід — 0.08, схід — 12.11.

* * *

Іменинники: Ганна, Варвара, Кирило, Сергій, Ігор, Володимир.

* * *

18 липня в історії України

1863 — Валуєвський указ російського уряду про заборону української мови

1936 — народився Юрій Іллєнко, український оператор, кінорежисер (“Білий птах з чорною ознакою”, “Молитва за гетьмана Мазепу”).

* * *

Про це писав Кордон рік тому

Душею вже прикипіла до чарівного Полісся, — жителька Любомльщини, яка пережила Голодомор

Марія Павлівна Сікорина-Федун уже понад 75 років живе на Волині, хоча народилась на Київщині. Пережила голод, війну і зустріла своє кохання на Любомльщині. Жінка полюбила Підгородне всім серцем і зі смутком покидає його на кілька зимових місяців, щоб пожити у дочки в Києві.

“Здається, на крилах повинна б летіти у край, де народилася, але душею вже прикипіла до чарівного Полісся, де минула моя молодість, де зустріла свою долю, де промайнули зрілі літа, — каже пані Марія, вчителька початкових класів, наставник кожного третього пенсіонера”.

* * *

Погода 18 липня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, місцями грози, вітер північно-західний, 5-10 м/с, температура повітря +23…+25. Вночі — можливий дощ, місцями грози, вітер північний, 3-8 м/с, +15…+17 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

18 липня вшановується пам’ять преподобного Афанасія Афонського. У народі в цей день відзначали свято місяця. На Афанасія місяць продовжує грати, що передбачає хороший урожай. Наші пращури в цей день слідкували за хмарами: якщо по небу пливуть жовті, нібито мед, хмари — на дощ. З цього приводу говорили: “З гнилого кута (південного заходу) нагнало хмари — буде дощ”.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*