На календарі 17 вересня: події, факти, погода, народний прогноз

17.09.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.36, зайде о 19.08. Тривалість дня — 12 год. 32  хв.

* * *

Іменинники: Федір, Мойсей, Панас.

* * *

17 вересня в історії України

1864 — народився Михайло Коцюбинський, класик української літератури.

1939 — Червона армія вступила на західноукраїнські землі

1989 — у Львові люди зі свічками в руках створили живий ланцюг, вшановуючи пам’ять жертв сталінщини, що загинули 50 років тому під час прилучення західних земель України до СРСР. Відправлено молебень за жертвами радянської окупації Західної України. Відбулася маніфестація з вимогою легалізації Української греко-католицької церкви. На вулиці вийшли загалом майже 200 тис. осіб

1989 — у Чернівцях відкрився перший фестиваль сучасної української пісні “Червона рута” (до 24 вересня) — поворотний захід у розвитку як української музики, так і національної свідомості

* * *

Про це писав “Кордон” у минулі роки цього дня

У Любомлі відкрили рекреаційний пункт

Урочиста подія збіглася в часі з відзначенням професійного свята лісівників — Днем працівників лісового господарства. Новий пункт відпочинку “Край міста” був створений силами ДП “Любомльський лісгосп” у невеликому лісовому масиві безпосередньо у межах Любомля. На площі близько 1 га тут розчистили ліс від чагарників, облаштували доріжки, встановили дві альтанки, мангал, декілька великих столів просто неба.

Матиме де побавитися й дітвора: на неї тут чекають гойдалки, пісочниця, гірка, а любителі спорту зможуть позмагатися на волейбольному майданчику. Подбали і про дорогу до рекреаційного пункту, а при в’їзді до нього передбачили стоянку для транспорту. Всюди на території розташовані стенди з інформацією про лікарські рослини,  правила безпечної поведінки у лісі, цікаві факти про “зелені легені” планети тощо. За словами директора ДП “Любомльський лісгосп” Володимира Туревича, облаштування об’єкта обійшлося підприємству орієнтовно у 240 тисяч гривень.

* * *

Погода 17 вересня

Минулоріч цього дня було хмарно, без опадів, температура повітря +15…+17.

* * *

Народний прогноз погоди

17 вересня відзначається день пам’яті ікони Божої Матері “Неопалима купина”. Цього дня наші пращури на світанку ходили слухати останні голоси птахів, які відлітали на південь. І слідкували за воронами: якщо ці птахи сідають головами у різні сторони — день буде безвітряним, а якщо в одну, і якнайближче до стовбура дерева — чекай вітру.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*