На календарі 16 червня: вітер з півночі — день ясний

16.06.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.07, зайде о 21.41. Тривалість дня — 16 год. 34  хв.

* * *

Іменинники: Дмитро, Павло, Денис.

* * *

16 червня в історії України

1578 — у Львові страчений керівник боротьби проти турків, козацький ватажок, молдавський господар Іван Підкова.

1925 — у Криму відкрився міжнародний дитячий табір відпочинку «Артек».

1934 — у Харкові створено Спілку письменників України.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

Як змінилось ставлення українців до ЗНО

У 2008 році, зовнішнє незалежне оцінювання стало обов’язковою умовою вступу до вищого навчального закладу. Відтоді ставлення до ЗНО в суспільстві значно покращилось. Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг“.

Так, якщо у травні 2008 року лише чверть опитаних підтримували запровадження ЗНО в Україні замість вступних екзаменів, то у травні 2018 року цей показник зріс до 52% (причому серед тих, хто особисто складав тести ЗНО – до 75%). Найвища підтримка в зовнішнього незалежного оцінювання – на Західній Україні (66%), а от на Сході – лише 42%. До слова, чим молодші респонденти та чим вищий рівень їх доходів та освіти, тим більше вони підтримують ідею запровадження ЗНО замість вступних іспитів.

* * *

Погода 16 червня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, місцями грози, вітер північно-східний, 5-10 м/с, температура повітря +29…+31. Вночі — мінлива хмарність, переважно без опадів, вітер північно-східний, 5-10 м/с, +17…+19 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

16 червня вшановується пам’ять мученика Лук’яна. У народі цей день називали Лука Вітренник, оскільки вітер у цей день був головним персонажем. На Луку найбільше боялись північно-східного вітру, який нібито приносить з собою безперервні дощі, шкідливі при дозріванні жита. Наші пращури уважно слідкували за напрямком вітру: з північної сторони — буде день ясний; прохолодний вітер — може бути дощ з градом; з півдня чи заходу — до негоди; з південного заходу — негода надовго.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*