На календарі 15 січня: ввечері на небі з’явилися хмари — до зміни погоди

15.01.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.21, зайде о 16.45. Тривалість дня — 8 год. 24 хв.

Місяць: остання чверть 9 січня, схід — 6.52, захід — 15.32.

* * *

Іменинники: Борис, Сергій, Юлія, Уляна, Кузьма, Марко.

* * *

15 січня в історії України

1871 — народився Агатангел Кримський, український історик, письменник, один з організаторів Академії наук України (1918).

1992 — затверджено музичну редакцію гімну України, автором якої є Михайло Вербицький.

1992 — незалежність України визнали Ямайка й Австрія. Україна встановила дипломатичні відносини з Грецією.

* * *

Про це писав “КОРДОН” рік тому

У Любомлі презентували науковий збірник

У книзі на майже 700 сторінок, яка побачила світ у видавництві “Вежа-друк”, вміщено статті та повідомлення учасників однойменної Міжнародної історико-краєзнавчої конференції, що відбувалася 24-25 жовтня 2017 року і присвячувалася 730-річчю з часу першої писемної згадки про м. Любомль та 810-річчю з часу першої писемної згадки про літописне м. Угровськ. Загалом авторами матеріалів є близько 90 осіб. Видання, як зазначено в анотації, розраховане на краєзнавців, освітніх і музейних працівників, студентську та учнівську молодь.

* * *

Погода 15 січня

На сьогодні синоптики прогнозують сніг, вітер західний, 7-12 м/с, температура повітря -1…-3. Вночі — можливий сніг, вітер західний, 7-12 м/с, -1…-3 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

15 січня вшановується пам’ять святителя Сильвестра Римського, преподобного Сильвестра Печерського і Серафима Саровського. У минулі часи цього дня було Куряче свято. 15 січня чистили курятники і окурювали їх смолою з оманом.

Сині вечірні хмари цього дня передвіщали зміну погоди. Спостерігали також за місяцем: якщо його роги гострі та яскраві, слід чекати вітру. У народі говорили: “Січень гонить хурделицю за сім верст” — цей місяць хоча і холодний, але відносно спокійний. Також вважається, що якщо ввечері 15 січня на небі з’явилися хмари, то це обіцяє переміну погоди

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*