На календарі 14 вересня: починається старе Бабине літо

14.09.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.32, зайде о 19.14. Тривалість дня — 12 год. 42  хв.

* * *

Іменинники: Варвара, Дарія, Семен, Марта, Дарина.

* * *

14 вересня в історії України

1906 — народився Олександр Пащенко, український графік, автор ліногравюр в альбомі “Київська сюїта” та офортів на тему шевченкіани.

1929 — футболісти київського “Динамо” провели свій перший міжнародний матч — зі збірною робітників Нижньої Австрії — й програли гостям із рахунком 3:4.

1939 — у США авіаконструктор, українець Ігор Сікорський підняв у повітря свій перший гелікоптер (вертоліт) VS-300.

* * *

Про це писав “Кордон” рік тому

Українці купили в банках рекордний за 4 роки обсяг валюти

Також вперше з жовтня 2017 року показник купівлі валюти населенням через банки перевищив її продаж. Українці в серпні оновили показник максимальної купівлі валюти через банківську систему з початку 2015 року, досягнутий місяцем раніше, придбавши валюту на 1,045 млрд дол.

Як повідомляється на сайті НБУ, також вперше з жовтня 2017 року показник купівлі валюти населенням через банки перевищив її продаж і становив 46 млн дол. До цього майже рік українці більше продавали валюти в банках, ніж купували, пише УНІАН. Водночас, з початку року продаж валюти населенням через банки перевищує її купівлю на 1,324 млрд дол. Як повідомляв УНІАН, чистий продаж готівкової іноземної валюти населенням України через банківську систему в 2017 році становив 2,4 млрд дол.

* * *

Погода 14 вересня

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність, опади не очікуються, вітер північно-західний, 5-10 м/с, температура повітря +19…+21. Вночі — мінлива хмарність, опади не очікуються, вітер північно-західний, 3-8 м/с, +7…+9 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

14 вересня відзначається день пам’яті преподобного Симеона Стовпника і матері його Марфи. З цього дня починається старе Бабине літо, яке триває до 21 вересня. За цим днем наші пращури визначали погоду на майбутню осінь. Якщо перший день Бабиного літа ясний і теплий, то осінь та зима буде теплою; сухо – осінь суха. А якщо піде дощ, то вся осінь буде дощовою.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*