На календарі 14 серпня: проводи літа, початок холодних рос

14.08.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.45, зайде о 20.20. Тривалість дня — 14 год. 35  хв.

* * *

Іменинники: Антон, Олександр, Леонтій, Тимофій.

* * *

14 серпня в історії України

1775 — (3 серпня за старим стилем) російська імператриця Катерина ІІ видала маніфест про зруйнування Запорозької Січі і ліквідацію запорозького козацтва. Після ліквідації Січі частина запорожців пішла на Дунай до Туреччини, інша — на Кубань.

1983 — на першому чемпіонаті світу з легкої атлетики у Гельсінкі 19-річний український спортсмен Сергій Бубка став чемпіоном світу в стрибках із жердиною.

1992 — почався другий чемпіонат України з футболу у вищій лізі. Уперше він проводився за європейською системою розіграшу — осінь-весна.

* * *

Про це писав “Кордон” рік тому

На Світязі шукають золото

На озері Світязь часто можна зустріти людей, які металошукачем знаходять металеві вироби у воді. Про це пише Володимир медіа.

Тож, журналісти поспілкувались з одним таким чоловіком. Він блукав озером із металошукачем в руках, яким постійно водив під водою. На голові – навушники, а збоку, на поясі сумка.

Співрозмовник зауважив, спершу придбав спорядження, до речі, не з дешевих, вартість якого коливається у межах 10 тисяч гривень. Проте воно за сезон окупилося. Далі – справа техніки.

* * *

Погода 14 серпня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, місцями грози, вітер північно-східний, 5-10 м/с, температура повітря +21…+23. Вночі — можливий дощ, місцями грози, вітер північно-західний, 7-12 м/с, +10…+12 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

14 серпня відзначається свято Походження Хреста Господнього (Перший Спас). Наші пращури говорили, що у Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і різна погода, тобто погоду у цей день передбачити було складно. Якщо все-таки у цей день буде дощ, то мало пожеж буває. З цього дня починаються проводи літа, може бути перший ранній нічний заморозок, початок холодних рос.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*