На календарі 14 грудня: «Прийшов Наум, зимній вітер подув»

14.12.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.21, зайде о 16.16. Тривалість дня — 7 год. 55 хв.

* * *

Іменинники: Антон, Дмитро, Наум.

* * *

14 грудня в історії України

1840 — народився Михайло Старицький, український письменник, театральний і культурний діяч;

1943 — від фашистів визволено місто Черкаси;

1986 — добудовано саркофаг над четвертим блоком Чорнобильської АЕС.

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

Лазня у Любомлі працюватиме щонайменше до кінця сезону

Оскільки містом стали ширитися чутки, нібито заклад знову під загрозою закриття, на засідання завітала численна група любомльчан, які є постійними відвідувачами лазні.

У своєму виступі депутат міськради і водночас очільник Любомльського ЖКГ Володимир Зламанюк нагадав, що нещодавно міські обранці прийняли рішення все ж розпочати роботу лазні у цьому сезоні. При цьому було збільшено й тарифи на послуги.

Також виступаючий зазначив, що для того, аби заклад був прибутковим, можна було б здати його в оренду або ж працювати над збільшенням кількості відвідувачів.

Погода 14 грудня

Хмарно з проясненням. Без iстотних опадiв. Вночі та вранці на дорогах місцями ожеледиця. Вiтер пiвденно-схiдний, 8-13 м/с. Температура вночi вiд 2º морозу до 3º тепла, вдень 2-7º тепла

* * *

Народний прогноз погоди

14 грудня вшановується пам’ять святого пророка Наума. У народі цього святого називали Грамотником, оскільки в цей день у давні часи (з 1 грудня за старим стилем) починали вчити дітей грамоті. Навчальні «муки» дітей доповнювались вітром, який був дуже характерним у день пророка Наума: «Прийшов Наум, зимній вітер подув». Якщо вітер з південно-західного переходив у західний чи північно-західний, чекали посилення морозів. А ще про цей день в народі говорили: «Грудень снігом око радує, а морозом вухо рве».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*