На календарі 12 травня: ясний схід сонця обіцяє хороше літо

12.05.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.37, зайде о 21.03. Тривалість дня — 15 год. 26  хв.

Місяць: остання чверть 8 травня, схід — 4.44, захід — 17.06.

* * *

Іменинники: Артем, Богдан, Арсен, Василь, Іван.

* * *

12 травня в історії України

996 — у Києві освячено першу в Київській Русі кам’яну церкву — Десятинну.

1954 — УРСР стала постійним членом ЮНЕСКО.

* * *

Про це писав Кордон рік тому

У Забужжі говорили про взаємини місцевих жителів з вартовими кордону

Передісторія питання така: до жовтня минулого року людей, які проживають у близьких до кордону селах, на територію між Держкордоном і лінією інженерних прикордонних споруджень (ІПС) пропускали без перепусток на основі списків, поданих місцевою владою паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу або ж його завіреної копії. Зазвичай місцеві жителі прямують за лінію ІПС на розташовані там свої земельні наділи. До слова, таких ділянок у межах району налічується майже 1700, загальна площа — близько 800 гектарів. Переважну їх більшість становлять земельні паї.

З жовтня 2018 року ситуація змінилася: згідно із наказом Міністерства внутрішніх справ, тепер до паспорта треба ще й перепустку. До того ж про запланований перетин смуги ІПС треба попереджати вартових кордону щонайменше за 3 години. Якщо ж ви бажаєте потрапили “за полосу” транспортним засобом, слід вказати його марку і номер. Зрозуміло, що таким нововведенням селяни аж ніяк не раді.

* * *

Погода 12 травня

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність переважно без опадів, вітер південно-східний, 3-8 м/с, температура повітря +20…+22. Вночі — мінлива хмарність, переважно без опадів, вітер східний, 1-3 м/с, +8…+10 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

12 травня практикувався такий звичай: якщо опівдні вийти на дорогу і підставити обличчя теплому вітру, то “здоров’я прибавиться на цілий рік”. Наші пращури помітили, що ясний схід сонця у цей день обіцяє хороше літо.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*