На календарі 10 жовтня: гримить — зима буде короткою та безсніжною

10.10.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 7.12 год., зайде о 18.17. Тривалість дня — 11 год. 05 хв.

* * *

Іменинники: Гнат, Марко, Зінаїда, Віктор.

* * *

10 жовтня в історії України

1666 — Петра Дорошенка обрано тимчасовим гетьманом Правобережної України.

1990 — початок 16-денної «революції на граніті». Київські студенти оголосили голодування. Головна з протестних умов — ухвала незалежності України.

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

Зарплатні борги перед любомльськими медиками: проблема є, рішення — немає

Головною темою позачергової сесії Любомльської ОТГ, що відбулася у вівторок, 9 жовтня, була критична ситуація із виплатою заробітної плати, заборгованість по якій станом на 1 жовтня становила понад 2,5 мільйона гривень. Причина — недофінансування медичної галузі з держбюджету, що підсумку привело до соціальної напруги у колективі ТМО Любомльського і Шацького районів. Зокрема, за останні кілька місяців з Любомльської райлікарні звільнилося 16 медсестер.

Як запевняють в адміністрації закладу, з цього приводу були неодноразові звернення в обласне управління охорони здоров’я, профільне міністерство. Варто також зазначити: на ситуацію негативно вплинуло й те, що шацькі депутати просто посеред року вирішили відокремити свою медичну галузь від Любомльщини, відтак і частина медичної субвенції — пропорційно до кількості населення — перейшла до сусідів. Це при тому, що Любомль продовжує обслуговувати переважну більшість жителів сусіднього району.

* * *

Погода 10 жовтня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, вітер північно-західний, 7-12 м/с, температура повітря +13…+15. Вночі — мінлива хмарність, опади не очікуються, вітер південно-західний, 5-10 м/с, +6…+8 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

10 жовтня вшановується пам’ять преподобного Саватія Соловецького, одного із зачинателів Соловецького монастиря. Саватія у народі називали Бджолярем, оскільки цього дня закінчували прибирати вулики на зимівлю. «Бджолина матка відносить ключики від літа в далекі краї». Якщо на Саватія гримітиме, то зима буде безсніжною, короткою і м’якою.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*