На календарі 10 лютого: вітер, що дме цього дня віщує сире, прохолодне літо

10.02.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 7.45, зайде о 17.30. Тривалість дня — 9 год. 45 хв.

Місяць: остання чверть 7 лютого, схід — 3.51, захід — 12.46.

* * *

Іменинники: Георгій, Юрій, Володимир, Яків.

* * *

10 лютого в історії України

1773 — народився Василь Каразін, український просвітник, ініціатор створення Харківського університету.

1810 — відкрито Одеську оперу, нині — Одеський національний академічний театр опери і балету.

1907 — народився Василь Ремесло, український учений у галузі селекції та насінництва, славетний селекціонер озимої пшениці.

* * *

Про це писав “КОРДОН” рік тому

На “Ягодині” – 10-ти кілометрова черга з вантажівок (ВІДЕО)

Черги у 10 км тут за правило, пункт пропуску Ягодин – один з найкоротших шляхів до Європи, і один із найзавантаженіших. Торгівля з Європою розвивається, за кордон везуть і зерно, і техніку, і куряче м’ясо. І чергами тут вже нікого не здивуєш. Після в’їзду в пункт пропуску фури стають у 6 черг, 2 для порожніх і 4 для тих, хто з товаром, ще одна – для небезпечних вантажів. Перетнути міст через Західний Буг, який веде до Польщі – найдовше. Саме тут водії вантажівок чекають, поки поляки увімкнуть зелене світло. Іноді це буває з інтервалом у 10 хвилин, а часом – 2 години. За зміну тут пропускають близько 200 вантажівок, хоча могли б і більше, запевняють митники.

* * *

Погода 10 лютого

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність, без істотних опадів, вітер південно-західний, 5-10 м/с, температура повітря +4…+6. Вночі — можливий дощ, вітер південний, 5-10 м/с, +1…+3 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

10 лютого вшановується пам’ять преподобного Єфрема Сиріна. У народі цей день називали Єфрем Вітродуй. Люди боялись вітру 10 лютого, оскільки він передвіщав сире, холодне літо. Тому і говорили: “Не до добра літнього Єфремів вітер”. Ще до нас дійшли спостереження за снігом: якщо нічний сніг залишиться на гілках дерев, то й на землі не розтане.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*