На календарі 1 квітня: день вітряний — рік такий же

01.04.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.59, зайде о 19.56. Тривалість дня — 12 год. 57 хв.

* * *

Іменинники: Дарина Софія, Мар’яна, Дмитро.

* * *

1 квітня в історії України

1809 — народився Микола Гоголь, український письменник.

1989 — вийшов у світ перший номер науково-популярного ілюстрованого журналу “Пам’ятки України” — органу Українського товариства охорони пам’яток історії та культури і Українського фонду культури.

1992 — Україна та Нідерланди встановили дипломатичні відносини.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

Патріот з Любомльщини удостоєний Почесної грамоти Верховної Ради України

Ім’я Захара Сокольвяка добре відоме не тільки на Любомльщині, а й на Волині.

“За професією вчитель, а за духом і переконаннями — відданий борець за правду і волю України, організатор створення у нашім краї “Народного Руху України за перебудову” В’ячеслава Чорновола 30 років тому, активіст Майданів 2004, 2013-2014 років у Любомлі, Луцьку, Києві і рідному Запоріжжі” — читаємо про нього на шпальтах Любомльської районної газети “Наше життя” у матеріалі журналістки Валентини Хвас. — До єдності та мужності закликали земляків його палкі промови і дії за незалежність рідної України та розбудову громадянського суспільства у районі і області, на мітингах, сесіях районної та обласної рад як депутата”.

Рік тому патріот з Любомльського краю був удостоєний високої нагороди — Почесної грамоти Верховної Ради України та відповідного нагрудного знака. Аби вручити відзнаки, додому до Згоран, де нині мешкає, громадський активіст, завітали помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч та Любомльський міський голова Роман Ющук.

* * *

Погода 1 квітня

Мінлива хмарність. Без опадів. Вітер південно-західний, 7-12 м/с. Температура вночі 1-6º морозу, вдень 2-7º тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

1 квітня вшановується пам’ять мучеників Хрисанфа і Дарії. У народі цей день називали “Дарія Брудні Ополонки”. У цю пору року доводиться обходити бруд біля ополонок, шукати проходи між прогалинами. Наші пращури про цей день говорили: “На Дарію ополонки мутяться”. Якщо вночі зірок не видно, можна чекати теплої погоди; якщо день вітряний, то й весь рік буде таким. У цей час у небі з’являються перші шуліки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*