На Гущанському озері на Водохреще відбулося фольклорно-релігійне дійство (ФОТО)

20.01.2020 / Новини

На березі Гущанського озера на Богоявлення відбулося святкове дійство.

19 січня — одне  з найважливіших церковних свят, яке завершує цикл святочних днів. Вважається, що в день Хрещення Господнього вода в усіх річках, озерах, ставках, колодязях і навіть у водопроводі стає святою.

“Люди здавна помітили, що така вода набуває цілющих властивостей, допомагає від багатьох хвороб і не псується довгий час. Той факт, що Водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року, і досі для нас залишається загадкою…”, – розповідає про водохрещенську воду заступник сільського голови Рівненської ОТГ Олена Пасаман.

Як зазначила Олена Пасаман, на Водохреще велелюдно було на березі Гущанського озера. О 13 год. настоятель Гущанського храму отець Сергій провів таїнство освячення води з нагоди свята Богоявлення, а всі бажаючі — місцеві жителі і не тільки, мали змогу зануритись у води озера.

“Звичайно, цьогоріч зима здивувала, і не було ні снігу, ні морозу… Та на березі всім присутнім пропонували гарячий чай і навіть глінтвейн, презентували свої місцеві страви гущанські господині, погрітись можна було біля багаття, а на імпровізованій сцені – співали колективи будинків культури та клубів громади, даруючи присутнім святковий настрій”, – повідомила заступник сільського голови.

“Все навколо дихало святом. Бо звучали вокальні композиції у виконанні народних аматорських колективів «Надія» Рівненського СБК та «Опалинка» Гущанського клубу, фольклорного колективу клубів Столинсько-Смолярського старостинства та співочого гурту Забузького будинку культури”, – додала наостанок Олена Володимирівна.

Сільський голова Володимир Крижук подякував працівникам Гущанського старостинства, комунального закладу «Центр КДСТ», всім учасникам художньої самодіяльності та церковному хору за змістовне свято, яке вдалося. Адже кожен такий захід – це вшанування православних народних традицій і, звичайно, нагода почути і побачити, які талановиті люди живуть у населених пунктах Рівненської громади, що на Любомльщині.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*