На березі Світязя буде Європа, – Сергій Віннічук

Волинський Світязь – улюблене озеро для відпочинку багатьох українців, адже має все, що очікують від курорту: ідеальні пейзажі, свіже повітря, чисту та, без перебільшення, цілющу воду…

Недаремно щорічне збільшення туристів спонукало місцеву владу всерйоз перейнятися майбутнім цього чудового місця й замислити тут курорт державного значення. У Шацьку вже взялися за розбудову інфраструктури, зокрема, запланували реконструкцію скверу у центрі селища, – пише «Шацький край» за 24 червня 2017 року, інформує “Район.Шацьк”.

«Курорту-Шацьк» на Волині бути

Шацькі озера – місце, де простота і безпосередність переплітаються з красою незвіданих лісових стежинок і сонячною безтурботністю морського відпочинку. В сезон до волинської перлини приїздять тисячі відпочивальників не лише зі всієї України, але і з-за кордону. Втім, минає літо і туристів тут, так би мовити, можна на пальцях порахувати… Але у найближчі три роки все може кардинально змінитися, бо Шацьк стане курортом державного значення.

– Торік на рівні області прийняли Програму розвитку туризму, де, зокрема, заклали 600 тисяч гривень на бальнеологічні та інші дослідження в районі Шацьких озер, щоб згодом створити «Курорт-Шацьк», – розповідає Сергій Віннічук, голова Шацької об’єднаної територіальної громади. – Цьогоріч на дослідження область виділить 150 тисяч гривень, 30 – дасть районна рада і 20 – викроїмо з місцевого бюджету. Вивчатимуть фахівці можливості Щацька, як курорту, років два-три. Зокрема, зроблять аналіз ропи у «Лісовій пісні», води в озерах Світязь і Пісочне, наших сапропелів, торфу та глини.

Зі слів пана Віннічука, цьогоріч у квітні в Одесі, в рамках Міжнародного одеського туристичного тижня, відбулася перша робоча зустріч щодо реалізації проекту «Курорт-Шацьк».

У ній, зокрема, взяли участь Костянтин Бабов, доктор медичних наук, професор, директор ДУ «Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України», та Тетяна Безверхнюк, доктор наук НАДУ Одеського регіонального інституту, які й очолять дослідження на Шацьких озерах.

До речі, в Одесі домовлено не лише про бальнеологічні дослідження у Шацькому районі, але й про ініціювання будівництва МАПП «Адамчуки-Збереже», щоб посилити туристичний потенціал території Шацьких озер.

Паралельно працюють над залученням інвестицій у будівництво тут цілорічних закладів санаторно-курортного типу.

На березі Світязя буде Європа і пам’ятник пончистові

До речі, на Гряді також запланована реконструкція пішохідної зони. Шацька селищна рада хоче залучити до проекту реконструкції центральної дороги урочища Гряда європейські кошти.

Зі слів Сергія Віннічука, селищна рада та власники баз відпочинку домовилися про співфінансування робіт із укладення бруківки, встановлення лавочок, ліхтарів на ґрунтовій дорозі популярної рекреаційної зони на березі Світязя, біля кожної бази відпочинку будуть майданчики для паркування транспорту. Натомість до місць відпочинок люди зможуть добиратися на авто паралельним до центральної дороги шляхом, що з боку лісу.

– На сьогодні ми профінансували виготовлення проектно-кошторисної документації, відповідно до якої реалізація проекту обійдеться майже в 10 мільйонів гривень, – відзначив Сергій Миколайович. – Сума дуже велика, тому зараз пишемо проект, щоб залучити європейські кошти, тож початок робіт із реконструкції дороги відтермінували.

Планують на березі Світязя також встановити особливий пам’ятник пончистові («пончист» – людина, яка на пляжі біля озера Світязь продає пончики. – Авт.). Він стане такою собі візитівкою «Курорту-Шацьк», як це пам’ятник бичку-годувальнику в Бердянську чи велетенському бикові на Уолл-стріт біля Нью-Йоркської фондової біржі.

Крім того, селищна рада написала проект на 400 тисяч євро, який передбачає будівництво кемпінгової стоянки та облаштування пляжу на території нинішнього наметового містечка. Він уже пройшов перший етап відбору. А крапку у каналізування Шацька та прилеглих до озера сіл планують поставити десь до 2020 року.

Оновлений сквер у Шацьку – перша ластівка

Втім, поки усі плани щодо цілорічного курорту і реконструкції Гряди на паперах, у Шацьку вирішили, як то кажуть, готувати сани влітку й потихеньку наводити лад у селищі.

Ще торік керівництво Шацької селищної ради в особі голови Сергія Віннічука анонсувало питання реконструкції скверу, що біля пам’ятника Тараові Шевченку. Непримітну територію в центрі Шацька планували окультурити й облаштувати комфортну зону відпочинку – як і належить курортному містечку.

– Ми знайшли підприємця який розробив проект реконструкції скверу, через ЗМІ винесли його на загальне обговорення і, на жаль, почули більше «навіщо», замість пропозицій та ідей. У мене опустилися руки, але, на щастя, це починання підтримав благодійний фонд «Патріоти Волині», – розповідає голова Шацької ОТГ. – Представники фонду пообіцяли допомогти відшукати гроші. Слова народний депутат Степан Івахів, як завжди, дотримав, і Шацьк уже отримав два мільйони гривень державної субвенції на соціально-економічний розвиток. Решту грошей, адже нам потрібно десь 2 мільйони 400 тисяч, виділимо з місцевого бюджету.

Судячи з проекту, нині не надто привабливий сквер виглядатиме по-європейськи: доріжки викладуть бруківкою, встановлять ліхтарі й лавки, висадять клумби, посіють газон, буде Wi-Fi-зона, а його окрасою стане чималий сухий фонтан.

– Проект реконструкції в нас зроблений давно, але Луцьк нас випередив і першим розжився сухим фонтаном, хоча наш буде в рази більший, – не без гордості зауважує Сергій Миколайович. – В ньому буде підсвітка і 16 струменів, а планували аж 24, проте забракло фінансів.

Ще однією цікавинкою оновленого скверу стане триметровий пам’ятник Великому Кобзареві, який замінить нинішнє погруддя.

Зі слів пана Віннічука, нині не надто приваблива територія для шачан і відпочивальників перетвориться на місце культурного відпочинку. Тут планують організовувати концерти і навіть щорічний літній фестиваль шацького пончика.

Завершити роботи хочуть до 21 вересня і це стане своєрідним подарунком селищу з нагоди престольного празника.

Сподівається голова Шацької ОТГ, що приїде на свято і народний депутат Степан Івахів та представники фонду «Патріоти Волині», бо зроблено цим благодійниками багато не лише для Шацька, але й для району.

– Степан Івахів дуже багато зробив для Шацького району. Якщо взяти соціально-культурну сферу, то, мабуть, немає жодного закладу, де б він не допоміг. Степан Петрович сказав, що поміняє в соціальних закладах усі вікна на металопластикові, то цьогоріч лишилося доставити вікна у Прип’ятській, Мельниківській та Шацькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, – розповідає Сергій Віннічук.

Підтримують реконструкцію скверу в Шацьку і керівництво району, і колишні депутати, і пересічні жителі району.

 

Читайте також:

3 Коментарів На березі Світязя буде Європа, – Сергій Віннічук

  1. Спочатку треба навести порядок на Гряді а тоді гроші шукати а то ніякого ген плану. стоять і ставлять нові так звані МАФИ якісь лотки де люди живуть ходять у туалет в ліс і тут же продають відпочиваючим морозиво .овочі і т далі . саме головне що усе це хтось кришує. не один рік неможуть туалет побудувати на центральному пляжі то плану нема то іще якась заморочка. Люди ходять в кущі воння . палатки по всьому лісі. усе засрали.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*