Минає 455 років від часу першої відомої писемної згадки про Висоцьк

11.03.2019 / Новини

Територія села Висоцьк, очевидно, була заселена ще в добу бронзи, про що свідчать знайдені тут крем’яні вироби.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Любомльського краєзнавчого музею.

Перша писемна згадка про с. Висоцьк ( “Вісочко”) відома з люстрації Любомльського староства за 1564 рік, де зазначено, що село було засноване колишнім любомльським старостою Миколою Грабя. З огляду на це можна припустити, що населений пункт був заснований в 1544-1549 рр.

В люстрації 1564 року згадуються жителі села: Петро Війт, Івашко, Яцько старий, Олехно, Куц, Наумець, Будник, Дмитр, Васько, Михно, Місіч-вільний. На той час, окрім звичних сільськогосподарських занять, місцеві жителі займались вівчарством та лісовими промислами. Село було у власності родини Мацейовських.

У XVI ст. жителі села відносились до благочиння с. Перевали. Протягом XVI-XVIII ст. с.Висоцьк відносилось до Любомлського староства Холмської землі Руського воєводства Речі Посполитої.

На початку XVIII ст. власником населеного пункту був Карл Линевський.

Після ІІІ поділу Польщі в 1795 році, населений пункт увійшов до складу Бережецької волості Володимирського повіту Волинської губернії.

В період І світової війни, влітку 1915 року жителі села були евакуйовані в Єкатеринославську губернію Російської імперії. В міжвоєнний період село відносилось до Бережецької гміни Любомльського повіту Волинського воєводства.

У вересні 1939 року в селі встановлено радянську владу.

В період німецької окупації село і церква стали заручниками українсько-польських відносин. 21 вересня 1943 року загін 27 Волинської дивізії польської Армії Крайової, який складався з місцевих поляків, напав на село. Вдруге напад повторився 14 жовтня 1943 року, на свято Покрови.

Населений пункт був повністю спалений, залишилось лиш 4 хати. Поляки також підпалили церкву, наносивши перед тим туди соломи. Коли церква згоріла, на її місці було встановлено табличку, з написом про те, що це помста українцям за спалену ними католицьку каплицю в с. Землиця. Поляки в період війни вбили і закатували 35 жителів села.

19 липня 1944 року село було зайняте радянськими військами.

Уродженець села, довоєнний депутат Верховної Ради УРСР Денисюк С.О., після війни працював головою Любомльської районної ради. В 1960-70-х рр. заступником голови районної ради працював уродженець села В. Бугайчук. В селі народився засновник Любомльського краєзнавчого музею, колишній директор сільської школи, краєзнавець Остапюк Дмитро Олександрович.

В жовтні 1992 року на зібранні селян було вирішено побудувати у Висоцьку нову церкву. Уже в березні 1993 року відбулося відкриття нового Свято-Введенського храму.

Згідно з переписом населення у 2001 році в с. Висоцьк проживало 281 особа. Нині населений пункт відноситься до складу Вишнівської ОТГ.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*