Музей під відкритим небом: як зробити Володимир унікальним туристичним містом

Інтелектуальні парки, фестивалі, відновлення й реставрація історичних пам’яток, відпочинкові локації й сучасні туристичні стандарти – запорука успіху та процвітання для Володимира-Волинського. Як завдяки великому культурному потенціалу міста наповнити місцевий бюджет – про це йшлося в ефірі Володимир LIVE.

Голова Зарічанської громади Ігор Пальонка разом із науковими співробітниками Володимир-Волинського історичного музеюБогданом Яновичем та Олександром Стемковським обговорили шляхи збереження культурної спадщини княжого міста, а також ідеї розвитку туризму.

Богдан Янович, який вже понад 15 років працює у місцевому музеї, називає Володимир-Волинський «музеєм під відкритим небом». Таких міст, каже, є небагато в Україні та Європі:

«Місто має дуже великий культурний потенціал. До нас приїжджають туристи з усієї України та із-за кордону (Польщі, Австрії, США, Бразилії, Італії тощо). Місто було полікультурним: тут мирно проживали різні народи, представники різних релігій, які змогли залишити культурну спадщину до наших часів.

Колишній директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, який зробив багато для збереження культурної спадщини України, назвав Володимир Волинський другим Єрусалимом. Настільки у нас багато історичних пам’яток».

Борис Янович назвав низку унікальних пам’яток міста духовного, історичного й   мистецького значення, які уже зараз захоплюють відвідувачів. Це понад 800-літній Успенський собор (часів княжої доби), Василівська церква, яка немає аналогів у світі, собор Різдва Христового з унікальним підземеллям та інші. Не в кожному місті є й збережені середньовічні вали та такий багатий експонатами музей.

Однак, вважає науковий співробітник, все ж місту бракує родзинки:

«У Києві є «Київський торт», наприклад. І тут треба щось таке цікаве придумати: може офіціантів у закладах відпочинку одягати у шати княжої доби, чи якусь древню страву популяризувати. Переконаний, що це б дуже привабило туристів».

А от Ігор Пальонка вважає, що тією туристичною родзинкою міста цілком можуть стати якраз Вали-Городища, які можна відновити, враховуючи історичні аспекти.

А про те, як у Володимирі-Волинському поєднати для туриста 21-го століття древню культурну спадщину із сучасним комфортом – розповів Олександр Стемковський. Він виокремив мінімальні туристичні стандарти, наголосив на потребі ремонту доріг, організації хорошого доїзду до міста, встановленні громадських туалетів, а також в необхідності створення й розрекламування готельно-хостельної бази. Не варто забувати, на його думку, й про велоструктуру, яка набирає популярності серед туристів.

До того ж, окрім фортефікаційних споруд, вважає Стемковський, варто відновити й коридор та кілька кімнат тюремного приміщення, яке оточене середньовічними валами.  Саме тут свого часу радянська влада знущалася з представників різних національностей. Це те місце, про яке треба донести правду нинішньому й наступним поколінням. Це та болюча історія, яку не можна забувати.

«Ми маємо такі зразки туристично-пізнавальних об’єктів у Європі, у Львові. Туди приходять не лише туристи, але й місцеві, аби дізнатися що там відбувалося», – каже Стемковський.

Цьогоріч на конкурс громадських проектів, який відбувається у Володимирі-Волинському, Олександр Стемковський подавав свій проект – парк інтелектуального відпочинку «Легенди Володимира». Суть ідеї – встановлення в парку скульптур-топіарів у вигляді визначних постатей, пов’язаних з княжим містом.

«Будуть поставлені скульптури у вигляді топіарів. Це металевий каркас, обвитий штучною травою. Такий метод практикують давно в Європі: штучні топіари нічим не гірші за живі. Але потребують значно менших затрат для подальшого обслуговування й догляду. Вони будуть сягати великих розмірів, 2-3 метри, об’ємними», – пояснює історик.

Хоча парк з топіарами явище не нове, проте парк саме із тематично підібраними скульптурами-постаттями створять вперше в світі якраз у Володимирі.

«Біля кожного топіару буде табличка, роз’яснюватиметься, що це за персонаж, яка історична подія з ним пов’язана. Окрім того, співробітники музею чи заповідника могтимуть по цих локаціях розповідати містянам та туристам історію Володимира», – каже Олександр Стемковський.

Своєю чергою, Ігор Пальонка наголосив, що розвиток міста пов’язаний також із пізнавально-розважальними заходами. Зауважив, зокрема, про фестиваль «Княжий», співзасновником якого він є.

«Потрібно його надалі організовувати. Він збирає тисячі жителів міста, району, туристів. Він нас відправляє у минуле, відбувається в історичному стилі, є безалкогольним. Коли в такому форматі будемо розповідати про історію нашого древнього міста, поєднуючи із сучасною розважальною програмою, тоді матимемо хороший потенціал для розвитку туризму. Зможемо показати свої традиції й культурну спадщину», – запевняє Пальонка.

З його слів, якщо збереться група ініціативних володимирчан, ладних попрацювати у фестивальному руслі, то цілком ймовірно відновити й фестиваль «Володимир».

Реконструкція центральної площі, каже Стемковський, у Володимирі активно обговорюється вже років 5. На жаль, нічого реалізувати за цей період не вдалося. Але є сподівання, що влада, яка прийде після виборів, таки допоможе зрушти це питання з місця.

«Ні для кого не секрет, що на території площі є певні підземелля. Це питання потрібно ще дослідити. Якщо це дійсно підземні ходи, які ведуть до Зимнівського монастиря, то це надцікаво для міста, це щось нове, унікальне». – Стемковський.

«Ми володіємо інформацією щодо збереження культурної спадщини у Володимирі, щодо її розвитку. Маємо ідеї. Переконаний, що маємо плідно працювати в цьому напрямку, залучати спеціалістів і розвивати туризм», – додав наостанок Ігор  Пальонка.

1 Коментар Музей під відкритим небом: як зробити Володимир унікальним туристичним містом

  1. Боше, який “брєд”!Як немає місто родзинки? А так звана “родзинка Гузя”? Навіть цілих дві!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*