Монетизація субсидій: чи є сенс українцям економити енергоресурси

23.01.2018 / Новини

Восени минулого року одержувачам житлово-комунальних субсидій, які дбайливо витрачали енергоресурси, вперше виплатили за економію “живі” гроші.

За даними Кабінету міністрів, з 7,4 млн сімей, які отримували субсидії в 2017 році, близько півтора мільйонам перерахували на їх банківські картки гроші за зекономлений газ і електроенергію. Виплати становили понад 700 грн.

Однак після того, як в листопаді 2017 року був прийнятий новий закон про житлово-комунальні послуги, з’явилися чутки про те, що тепер виплати грошей населенню припиняться. Новий закон-де передбачає з 2018 року монетизацію субсидій компаніям – постачальникам житлово-комунальних послуг, а про кінцевих споживачів мова не йде.

Сайт “Сегодня” звернувся за роз’ясненням до генерального директору Департаменту сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченко.

– Чи будуть в 2018 році продовжуватиметься виплати населенню зекономлених коштів за житлово-комунальні послуги?

– Звичайно, будуть. У постанові Кабінету міністрів це прописано як постійний процес.

За підсумками опалювального періоду 2017-2018 років буде проведена процедура перерахунку призначених субсидій з урахуванням того, хто що заощадив. І громадянам, які мають економію – до еквівалента вартості 100 кубів газу і 150 кВт електроенергії – компенсація буде виплачена готівкою.

– А хто буде перераховувати людям гроші? Центральна або місцева влада?

– Наразі фінансування йде за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. А виплачують гроші органи, які призначають субсидію, тобто управління соціального захисту населення.

– Деякі експерти кажуть, що в зв’язку з новим законом може бути якась плутанина, або що гроші не дійдуть до людей…

– Деякі експерти, очевидно, не читали нормативних документів і не мають інформації.

У 2017 році механізм спрацював? Спрацював. Плутанина була? Не було. Все було зрозуміло? Зрозуміло. У 2018 року буде те ж саме. Повторюю: це був не одноразовий захід, а системна робота. Це заходи, якими ми хочемо стимулювати населення до енергоефективної поведінки.

– Коли люди в наступний раз отримають гроші за економію? Субсидії призначаються на півроку, значить – навесні?

– Ні. “Зимова” субсидія призначається до 30 квітня включно. У травні підприємства – надавачі послуг повинні протягом місяця провести розрахунки і визначити, хто скільки заощадив. Потім, вже влітку, цю інформацію вони передають в управління соцзахисту. Тому виплати будуть проходити вже в вересні-жовтні.

– Чи потрібно людям подавати якісь документи, щоб отримати гроші за економію?

– Ті, хто подавав заяви в минулому році і надавав свої банківські реквізити, не повинні подавати документи заново. Вони зможуть отримати виплати автоматично. А ті, хто раніше не отримував субсидії або ще не писав заяву, не надавав нам банківські реквізити повинні будуть звернутися в управління соцзахисту і написати заяву. Це потрібно зробити до 1 вересня. Тоді у вересні-жовтні вони зможуть отримати виплати.

– За які з пільг ще можна отримати монетизовані виплати на сьогоднішній день?

– Пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу у нас були монетизовані ще 7-8 років тому, і люди постійно отримують гроші за них. Також з минулого року монетизовані виплати на житло учасникам АТО. Якщо раніше держава брала на себе функцію забезпечення житлом, і потім іноді виникали питання щодо якості житла, місця розташування, то на сьогоднішній день людині просто дають гроші, і він вже самостійно підбирає собі житло, яке йому потрібно.

Найближчим часом ми плануємо монетизувати пільги на проїзд.

– Монетизація пільг на проїзд може статися вже в 2018 році?

– Ми плануємо почати виплати в 2018 році. Але з якого місяця – зараз сказати складно. У нас вже розроблений проект відповідної постанови Кабінету міністрів, і зараз він проходить процедуру узгодження.

Як почати економити

Директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма вважає, що монетизація субсидій буде стимулювати домогосподарства більш активно проводити заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності своїх будинків:

– У будинках радянської побудови економія на опаленні може скласти до 60% після проведення заходів з енергоефективності. Профінансувати такі заходи допоможуть кредити держбанків, гранти від Фонду енергоефективності, муніципальні програмами на кшталт 70/30, які діють у ряді міст України, а також енергосервіс.

Енергосервіс дає змогу залучити інвестора в особі ЕСКО-компаній, які не тільки профінансують комплексні енергоефективні заходи на рівні всього багатоквартирного будинку, але і виконають їх під ключ.

Крім того, попит на послуги з енергоефективності дасть змогу створювати нові робочі місця в цій сфері. Очікується великий попит на послугу енергоаудиту. Багато підприємств середнього і малого бізнесу зможуть виступати в якості підрядників за проектами модернізації систем опалення та комплексного утеплення будинків. Зараз для них відкриваються нові можливості.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*