Мін’юст розпочинає правопросвітницьку роботу в межах кампанії #cтопбулінг

12.09.2018 / Новини

У межах кампанії #СтопБулінг правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Міністерство юстиції України розпочинає проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо протидії цькуванню серед підлітків.

На сьогодні булінг є вкрай гострою проблемою, яка потребує негайного вирішення. За словами заступника Міністра юстиції Іванни Смачило, Україна входить у 10-ку європейських країн за рівнем поширеності булінгу серед 11-15 річних школярів, йдеться на сайті Мін’юсту.

«Лише минулого року в українських школах зафіксували близько 109 тисяч звернень до психологів через цькування. Щороку дві третини – 67% – українських дітей стають жертвами, кривдниками або свідками. За даними дослідження UNICEF 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. А що найстрашніше, 22% – вважають, що це нормальне явище», – зазначила Іванна Смачило.

Зважаючи на це, Мін’юст пропонує покрокову інструкцію, як зупинити цькування у школах.

Якщо Ваша дитина постраждала від булінгу, потрібно зробити наступне.

Звернутися до класного керівника, а в разі його/її неспроможності владнати ситуацію –  до завуча або директора школи.

Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини.

Якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему – звертайтеся із заявою до поліції.

Якщо Вам необхідна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України).

Якщо дитині необхідна психологічна допомога зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

Звертаємо увагу, що доки дитині не виповнилось 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки. Пам’ятайте, якщо ваша дитина порушує права іншої дитини, вчиняючи над нею насильство (булінг),  батьки можуть бути притягнуті до адміністративної,  кримінальної або цивільної відповідальності.

Відповідальність за деякі прояви булінгу наступає до досягнення дитиною 18 років.

Мін’юст використовуватиме всі можливі інструменти, аби попередити та протидіяти булінгу у навчальних закладах.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*