Мінкульт Польщі заявив про законність демонтажу пам’ятника воякам УПА

28.04.2017 / Новини

У Міністерстві культури та національної спадщини Польщі заявляють, що демонтаж пам’ятника воїнам УПА в польському селі Грушовичі – законний.

Про це повідомляє «Польське радіо».

«Демонтаж незаконно встановленого у 1994 році пам’ятника УПА на муніципальному кладовищі у Грушовичах неподалік Перемишля є законним», – заявили у міністерстві і відзначили, що «пам’ятник зведений із порушенням чинного у Польщі законодавства, без отримання відповідних дозволів від місцевої влади».

Крім того, у міністерстві зазначили, що демонтаж пам’ятника «відбувся відповідно до чинного законодавства».

«Відповідне Рішення війта (ґміни Стубно) прийнято згідно із законом від 8 березня 1990 року про самоврядування ґмін. Таким чином, ця акція була проведена у відповідності до закону, хоча для деяких представників української сторони цей факт, можливо, важко прийняти, особливо напередодні відзначення річниці операції «Вісла», – заявляє Мінкультури Польщі.

У відомстві також додали, що «проти пам’ятника у тій формі виступала Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва, з якою також встановлення пам’ятника не консультувалося».

«Українській стороні – Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України – неодноразово були направлені листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам’ятника, що був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на терені Польщі пам’ятників прославляння членів УПА, які мають символічне значення і не пов’язані з місцем поховання», – стверджують у польському міністерстві.

Окрім того, як зазначається, що «листи із подібним змістом направляло від минулого року також українській стороні Бюро увічнення боротьби та мучеництва Інституту національної пам’яті Польщі”. «Однак також ці дії не дали очікуваного результату», – заявили у відомстві.

Міністерство культури зазначило, що демонтаж пам’ятника було проведено відповідно до прийнятого війтом ґміни Стубно Янушем Слабіцьким рішення через «неврегульований правовий статус та обґрунтовані протиріччя, які викликало як послання, так і елементи оздоблення пам’ятника».

«Польська сторона вважає, що кожен убитий або полеглий в результаті воєн та політичних репресій на території Польщі (як і України) має право на гідне увічнення та спочинок. Міністерство відкрите до діалогу з українською стороною у питаннях увічнення та організації гідного поховання населення української національності, могили якого розташовані на терені Польщі, за умови, що вирішення спірних питань відбудеться у дусі порозуміння та діалогу, відповідно до чинного у Польщі законодавства та згідно із положеннями Угоди між урядами Польщі та України про охорону місць пам’яті і спочинку жертв війни та політичних репресій, підписаної у Варшаві 21 березня 1994 року», – йдеться у заяві міністерства культури.

Водночас польський Мінкульт заявляє, що з їхнього боку «не буде дозволу на функціонування у громадському просторі встановлених з порушенням чинного на терені Польщі законодавства пам’ятників «слави Української повстанської армії», метою яких є прославляння збройного формування, відповідального за злочини, вчинені проти тисяч, здебільшого беззахисних, польських громадян».

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*