Міненерго пропонує підвищити вартість газу до 8 грн за кубометр

09.10.2017 / Новини

Відповідно до чинної методики, ціну на газ треба підвищити до 8,032 тисяч гривень за тисячу кубометрів, свідчать розрахунки, які провело Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Зокрема, розрахунки показали, що відповідно до діючої методики, ціну на газ треба підвищити до 5,815 тисяч гривень (без ПДВ) за тисячу кубометрів – на 17,6% більше поточних цін. Таким чином, з урахуванням податків, націнок постачальників та транспортних витрат кінцева ціна для населення і комунальників становитиме 8,032 тис. грн при нинішньому тарифі в 6,937 тис. грн за тисячу кубометрів, пише «Економічна правда».

Однак в уряді вважають, що така ціна є неприйнятною через низьку платоспроможність населення.

Підвищення ціни на газ вимагає постанова Кабінету міністрів № 187 від 22 березня поточного року, яку розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Відповідно до документу, вона розраховується на базі імпортного паритету (середня ціна імпортного газу за певний період).

Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня. Замість цього 26 вересня Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін. Відтермінувати оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні – 4,942 тис. грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

Як наголошується в матеріалі, за чинною методикою, якщо за підсумками року є відхилення «плюс/мінус» 10%, то ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*