Медики Шацької районної лікарні відстоюватимуть центр госпітального округу в Любомлі

16.08.2017 / Новини

Ще недавно Міністерство охорони здоров’я України наполягало на створенні на Волині трьох госпітальних округів, відхиляючи подані раніше пропозиції про 5 округів, тобто Луцький, Ковельський, Нововолинський, Камінь-Каширський і Любомльський.

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, коментуючи ситуацію, тоді ще наголосив, що ні Любомль, ні Камінь-Каширський не підпадають під вимоги Кабінету міністрів, бо не є містами обласного значення і як районні центри мають населення менше 40 тисяч осіб.

Про це пише “Район.Шацьк”.

Однак днями стало відомо, що в Міністерстві охорони здоров’я підтвердили необхідність для Волині четвертого госпітального округу – в місті Камінь-Каширську.

Медики Шацької районної лікарні на чолі з генеральним директором ТМО Любомльського і Шацького районів Володимиром Дибелем вважають, що повинен працювати і п’ятий центр госпітального округу – в Любомлі, бо жителі віддалених сіл Шацького району будуть позбавлені доступної медичної допомоги.

Нагадаємо, вкінці липня народний депутат України Ігор Гузь разом із колишнім міністром охорони здоров’я Миколою Поліщуком, лікарями Володимира-Волинського та Любомльського і Шацького районів зверталися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана пришвидшити процес створення на Волині госпітальних округів й відстоювали його реалізацію зокрема на базі ТМО Любомльського і Шацького районів.

Про своє бачення медичної реформи делегація медиків розповіла в кабінеті Василя Голядинця, голови Шацької РДА, де були присутні його заступники Віктор Плейтух та Володимир Бугайчук, а також голова Шацької районної ради Сергій Карпук.

-Велика прикордонна територія з трьома пунктами пропуску і безперервним потоком тих, хто перетинає кордон; курорт Шацьких озер, на якому влітку відпочивають до чверті мільйона осіб – всі ці люди можуть лишитися поза межею доступності до центру округу і відповідно будуть позбавлені якісної і своєчасної медичної допомоги. У вихідний день, що припадає на пік відпочинкового сезону, швидка допомога смт Шацьк отримує до 65 викликів. Ми маємо намір відстоювати центр округу в Любомлі і хочемо почути думку керівництва району з цього приводу, – наголосив під час зустрічі Володимир Дибель.

Василь Голядинець відзначив, що його, передусім, хвилює доля Шацької районної лікарні і її статусу, повноцінне функціонування і належне фінансування закладу, наявність фахових лікарів. Як державний службовець керівник району зобов’язаний виконувати Постанову Кабінету міністрів про затвердження Порядку створення госпітальних округів, проте тривають дискусії і питання досі не закрите. Очільник району готовий вислухати думку громади та експертів з цього приводу, проаналізувати всі плюси і мінуси медичної реформи, бо якісна і доступна медична допомога – це те, заради чого і пропонуються зміни в сфері охорони здоров’я.

На тому, що існує лише два правових документи, на підставі яких реформується вітчизняна медицина, а в них навіть немає натяку на те, за яким принципом фінансуватимуться такі лікарні, як Шацька, наголосила юрист територіального медичного об’єднання Діана Гуж:

-Про фінансування медичних закладів нічого не відомо. Але, швидше за все , якщо буде центр госпітального округу в Любомлі – цільова субвенція приходитиме на дві лікарні: Любомльську і Шацьку.

Якщо ж у Ковелі – Шацьк фінансуватиметься за залишковим принципом. В інакшому випадку утримання лікарні покладуть на плечі громаді.

Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, підсумував бурхливу дискусію і запропонував скликати позачергову сесію районної ради з цього питання, аби на ній заслухати інформацію фахівця з медичної реформи, почути думку громади і всім разом створити ефективний документ, який мав би силу зберегти в майбутньому Шацьку районну лікарню.

У четвер, 17-го серпня, відбудеться позачергова сесія Шацької районної ради з участю фахівців управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації та Офісу реформ у Волинській області, на порядок денний якої буде винесене питання про госпітальний округ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*