Медовий Спас або Маковія: які традиції та вірування дійшли до наших часів від пращурів

14.08.2019 / Новини

В середу, 14 серпня, православні святкують Перший Спас (Медовий Спас) або Маковія. У цей день віряни освячують в храмах мед та медові смаколики (мак і макові пироги), воду та квіти.

Наші пращурі освячували на Маковія криниці. Після освячння хлопці обсаджували джерело деревами або втикали обіч свіжі галузки.

Створювали в цей день і букети-обереги, які в народі називали “маковійчиками”. Ці обереги мали захищати всю родину від біди протягом наступного року. Така традиція не зникла з приходом християнства, а лише дещо змінилася – тепер ці обереги святять у церкві.

На Маковія існують заборони на роботу в городі, на присадибній ділянці і вдома. Не можна копати, будувати, шити, прати чи прибирати. Всю роботу зазвичай роблять напередодні.

Вже з наступного дня (15 серпня) не можна купатися в озерах і річках, інакше, за повір’ям, з’явиться ризик потонути або серйозно захворіти. Також до Спасу востаннє за рік потрібно купати худобу, щоб на неї не напали хвороби.

На Маковія можна збирати мак і мед. Втім, варто зауважити: за народними прикметами, під час цього процесу не можна голосно розмовляти, щоб не налякати бджіл і не зіпсувати меду. А особливо, йдучи на пасіку по мед.

А ще на Маковія варто утриматися від сварок та лихослів’я. Не можна бажати комусь зла, щоб не накликати на себе негативу і нещастя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*