Масштаби розповсюдження короїдів вражають, – директор Любомльського лісгоспу

28.12.2017 / Новини

У волинських лісах дедалі більше всихають сосни. Як зупинити злісного шкідника хвойного лісу – ради не знайшли, тож лісівники мусять боротись єдиним ефективним методом – проведенням санітарних рубок.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Волинського ОУЛМГ.

Потрібно забрати хворі дерева із насаджень і ті, що ростуть навколо них, бо вони теж ймовірно заражені, – тільки так можна врятувати деревостан, запевняють лісівники.

Неабиякий ажіотаж, обурення та здивування ці заходи викликають у пересічних громадян, особливо жителів сіл, які живуть близько лісу. Кажуть, рубають та вивозять дуже багато.

У лісі можна спостерігати, як то там, то тут видніються сухі верхівки сосен.

Науковці стверджують, що у дерев ослаблений імунітет, і вони не можуть боротися зі шкідником. На це впливає і зміна клімату. До сьогодні масове заселення дерев короїдом фіксують на деревах віком 30-40 років.

Хоча, кажуть лісівники, що трапляються уже й випадки їхньої атаки і у молодняках. До того ж пошкоджені шкідником стовбури втрачають цінні властивості деревини. Такий лісоматеріал синіє та стає непридатним до переробки. Тому діяти треба швидко і негайно.

«Масштаби розповсюдження короїдів вражають, – коментує директор ДП «Любомльський лісгосп» Сергій Боярчук. – Тут нема коли сперечатись, чи доказувати. Прикро, що непорозуміння і надалі стаються із місцевими жителями. Хочеться донести до людей, що зараз виняткова ситуація біологічного характеру, ми мусимо реагувати, щоб врятувати насадження. Це нашестя виявлено не тільки у нас. У Європі введені надзвичайні заходи, щоб лісівники якомога ефективніше і дієвіше вирішували проблему. Для працівників лісових господарств це дуже невтішна ситуація. У нашій роботі є головні напрямки – лісовідновлення, тобто власноруч створення нових насаджень на вирубках, лісозаготівля, охорона і захист лісу. Саме боротьба зі шкідником, коли застосовуються санітарні рубки – і є захист лісу від шкідника. Діємо ми законно, на підставі спеціально виписаних перед тим лісорубних квитків».

2 Коментарів Масштаби розповсюдження короїдів вражають, – директор Любомльського лісгоспу

  1. Я погоджуюсь із тим, що потрібно робити місцеву вирубку уражених та прилеглих дерев. Та насправді будь-який мешканець Любомльського району який заїде в ліс, може на власні очі побачити вражені дерева які стоять без кори і нікому не потрібні,а поруч суцільну вирубку ділового лісу на декілька гектарів. Вибачте, та ми не сліпі і не сьогодні народились – на папері можливо хтось і бореться з шкідниками, та по факту – замилювання очей. Кожен майстер лісу знає свої угіддя і знає де потрібно робити вирубку заражених дерев – тільки навіщо давати на це добро – якщо потім не буде як під цей “шумок” вивозити ділову деревину за кордон.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*