Любомльський суд розглядає конфлікт між прикордонниками та місцевими жителями, серед яких є неповнолітні

14.12.2016 / Новини

Любомльський районний суд розглядає справи про адмінправопурушення правил прикордонного режиму та злісну непокору законним вимогам прикордонників десятьох осіб, серед яких четверо – неповнолітні.

Про це інформує VIP.

Нагадаємо, що у ніч на 29 жовтня у районі сіл Вишнівка та Новоугрузьке Любомльського району стався конфлікт між десятьма місцевими жителями та прикордонними нарядом від мобільного прикордонного загону «Бортничі», який під час відрядження охороняв держрубіж на Волині. Тож через порушення правил прикордонного режиму та за злісну непокору прикордонникам на десятьох місцевих мешканців охоронці кордону склали адмінпротоколи, кожен з яких тепер розглядають у суді окремо. Цікаво, що кожен з 10 осіб фігурує у своїй справі як правопорушник, а в усіх інших – як свідок.

Щоправда, версії прикордонників та групи молодиків з приводу того, як саме відбувалися події тієї ночі, відрізняються. Хлопці, серед яких четверо неповнолітніх, запевняють що декілька з них перебували уночі біля магазину у селі Вишнівка в автомобілі «Ауді», коли до них під’їхали прикордонники та стали вимагати показати документи.

Окрім того, вони просили показати документи на автомобіль у хлопця Андрія Міщука, який сидів на водійському кріслі. Хлопець же показав техпаспорт на віддалі, відмовившись давати його в руки прикордонникам. Тож, мовляв, прикордонники за це забрали хлопця з собою та повезли на заставу, аби з’ясувати, чий це автомобіль та чому парубок перебував на водійському кріслі посеред ночі. За словами самого Міщука, прикордонники одягнули йому на очі пов’язку і дорогою декілька разів штурхнули в груди.

Щоправда, до прикордонної застави хлопця, за його словами, так і не довезли. Як він розповів, охоронцям кордону надійшов виклик і в них з’явилися загальніші справи. Тож на півдорозі вони висадили його з автівки і поїхали далі. Товариші ж Андрія Міщука, які залишилися біля «Ауді» зателефонували до знайомого Андрія Максимука, аби він приїхав і забрав їх додому, оскільки водія «Ауді» забрали прикордонники.

Сам Максимук розповідає, що «Жигулем» приїхав разом зі своїм дядьком забрати хлопців. Коли вони вже їхали додому у село Гуща, то до когось з хлопців зателефонували і попросили зачекати на узбіччі Андрія Міщука, якого, як вони розповідають, підібрав «Опелем» один із десяти чоловіків Богдан Валерій. У його автівці ж опинилася також ще частина хлопців, які тепер фігурують як правопорушники.

Тож, як тільки «Жигуль» з’їхав на узбіччя, хлопці побачили світло фар іншого та автомобіля. До них, як вони переконують, одразу прибігли прикордонники та «повикидали» усіх з автомобіля, поклавши на землю. Так само, мовляв, вони вчинили і з пасажирами та водієм «Опеля», який приїхав згодом. За розповідями порушників, вони пролежали на землі приблизно хвилин 40. Всі вони стверджують, що у цей час їх били по ногах, когось навіть у голову. Як розповідають, декому із хлопців стало зле, тож прикордонники дали їм каремати, аби ті не лежали на сирій землі. Тоді приїхали прикордонники ВПС «Новоугрузьке» та їх завезли у прикордонний відділ, де і склали адмінпротоколи.

Під час розгляду справ про адмінправопорушення суддя Чишій допитав і прикордонників з Бортничів, які озвучили свою версію того, що сталося. Зокрема, молодший сержант десятого мобільного прикордонного загону «Бортничі» запевнив, що тієї ночі прикордонники патрулювали тилові підступи до державного кордону і контрольно-слідової смуги. У селі Вишнівка побачили автомобіль «Ауді», біля якого була група осіб.

«Пізня година, скупчення людей, територія – неподалік від державного кордону, тому вирішили перевірити осіб. Найбільше нас цікавив водій і сам автомобіль. Ми представилися, запропонували показати документи, водійське посвідчення. Але хлопець сказав, що машина не його, хоча і вийшов з водійських дверей. Компанія наші дії сприйняла дуже агресивно, лунала ненормативна лексика в наш бік. Ми пояснили, що вони знаходяться у прикордонній смузі. Вони на це не реагували, погрожували. Водія оглянули, знайшовся техпаспорт, зробили первинний зовнішній огляд автомобіля. Старший наряду вирішив, що вони ніякої загрози не представляють. Тому поїхали патрулювати далі», – розповів прикордонник.

Утім, за словами прикордонників, вже за деякий час їхній наряд почали переслідувати невідомі особи на двох транспортних засобах («Опель» та «Жигуль») і провокувати патрульний автомобіль. Прикордонники зупинилися, а з цивільних автомобілів вийшло 10 людей. Незважаючи на попередження від прикордонників про дотримання безпечної відстані, ці люди продовжували свої дії та створили загрозу нападу.

«Їм включили фари, щоб бачили, що там люди. Показали, що в нас є зброя. Їх попередили, щоб не наближалися. Але вони пересікли граничну відстань, яка вже становить пряму загрозу життю прикордонників», – пригадав охоронець держрубежу.

Тож, аби не допустити подальших провокаційних дій, прикордонний наряд здійснив затримання правопорушників. Прикордонники заперечують, що були правопорушників. Підтверджують той факт, що коли правопорушники лежали на землі, то робили перекличку, як це передбачено відповідними нормами.

Прикордонники з Бортниців також погодилися з тим, що двом хлопцям під час лежання на землі стало погано. Тож їм дали мінеральної води та посадили в службовий автомобіль. А іншим постелили каремати. Згодом же приїхали прикордонники із Новоугрузького та усіх правопорушників повезли у відділення прикордонної служби.

До того ж, за словами прикордонника з Бортничів, після затримання дехто з компанії казав: «Ми думали, що це місцеві прикордонники, зараз приїдемо, надаємо лящів і поставимо їх на місце». Прикордонники ж запевнили, що зброю та спецзасоби до правопорушників не застосовували. До слова, правопорушники запевняють, що наступного дня після конфлікту з прикордонниками вони зняли побої у лікарні в Любомлі.

Тож під час розгляду справи про адміністративне правопорушення Богдана Гупала адвокат хлопців озвучив клопотання, аби витребувати із лікарні офіційні підтвердження того, що хлопець звертався у лікарню та справді мав тілесні ушкодження.

Зрештою ж, суддя, зважаючи на розбіжності між показаннями прикордонників та правопорушників, вирішив задовольнити клопотання адвоката та переніс розгляд справи щодо адмінправопорушення Богдана Гупала на 4 січня. Більше того, під час розгляду іншої справи адвокат озвучив клопотання щодо допиту і інших двох прикордонників мобільного прикордонного загону «Бортничі», які патрулювали тієї ночі.

Цікаво, що прикордонники з’ясували, що найстарший із затриманих – Валерій Богдан 1982 року народження – вже неодноразово попадав в поле зору прикордонників за організацію протиправної діяльності, в тому числі із залученням неповнолітніх. Правопорушники ж переконують, що тієї ночі роз’їжджали прикордонною територією, бо «не спалося». Загалом же усі справи про адмінпроавопорушення щодо цього випадку мають розглянути у тримісячний термін від моменту складання протоколів. Тож до кінця січня суд оголосить свої остаточні рішення.

Іванна Рудишин

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*