Любомльський район: лісництво погрожує селянам криміналом за блокування лісовозів

29.03.2016 / Новини

Торік мешканці села Заболоття Любомльського району припинили вивіз лісу з території місцевої сільради. Майже місяць вони блокували лісовози, ночували, палили багаття обабіч складених колод. Урешті, вони звернулися з колективною заявою до правоохоронних органів.

Що з’ясували правоохоронці? Згідно з офіційними даними, наразі триває досудове розслідування по відкритому кримінальному провадженні. Але з власних джерел стало відомо, що провадження, цілком імовірно, можуть закрити за відсутністю складу злочину. Натомість лісгосп готовий завдати «удар у відповідь»: якщо селяни не припинять блокування, то лісівники підготують заяву до правоохоронців, – пише ІА Волинські новини.

Нічні чергування у волинському лісі

Так, в листопаді-грудні торік розгорівся конфлікт між мешканцями села Заболоття та ДП «Прибузьке лісове господарство». Річ у тім, що у 2015 році розпочалася вирубка лісу на території Крушинецького лісництва, що розташоване біля самого села. Невідомі лісоруби вирубали декілька гектарів лісу.

«Тоді приїхала якась фірма зі своєю технікою, своїми робочими. Ці робочі ночували у вагончиках. А потім почали їздити лісовози», – кажуть місцеві мешканці.

Чи були відповідні документи на порубку, селяни не знають. Переконують, що деревам немає 80 літ. Водночас, кажуть, коли приватно поспілкувалися з водіями, які згодом приїхали вивозити деревину, ті натякнули, що везуть вантаж в Республіку Польща. Але стверджувати напряму цього не бралися.

До слова, навесні 2015 року Верховна Рада ввела 10-річний мораторій на вивіз необробленої деревини за кордон.

Коли лісовози почали масово вивозити деревину, дорога, яка донедавна й так була не особливо рівною, перетворилася на суцільну смугу ям.

Зруйнована дорога і гектари вирубаного лісу довели до того, що селяни перестали спокійно спостерігати. У грудні 2015 року вони перекрили доступ лісовозів до складеної деревини. Жінки й чоловіки чергували обабіч порубки днями й ночами. Аби не замерзнути – палили багаття.

Як результат – частина деревини й досі залишається на місці порубки. Одна з вимог селян – відремонтувати розбиту дорогу. Лісівники переконували, що вирубували ліс законно, а ще лісгосп заплатив немалі відрахування до бюджету села й району. Коли почалися протести – привезли 2 причепи щебеню. Але це селян не влаштувало: щебеню не вистачить на ремонт і ста метрів дороги. Є й ще один аргумент: мовляв, «цей ліс ще їх діди садили». Тож вони й самі не проти заробити на цій деревині, адже роботи як такої в селі нема.

Фактично, конфлікт сьогодні – на замороженій стадії. Але насправді, зав’язався цілий вузол проблем, які не так легко розплутати.

Хто рубав ліс?

Державне підприємство «Прибузьке лісове господарство» було створене в 2011 році згідно з розпорядженням Волинської обласної державної адміністрації від 3 січня 2011 року №232 з частини лісів ДП «Любомльський лісгосп» і частини лісів колишнього Любомльського міжгосподарського спеціалізованого лісогосподарського підприємства. Воно розташоване в північно-західній частині Волинської області на території Любомльського і Шацького адміністративних районів.

Саме до відомства «Прибузького лісового господарства» і належить територія Крушинецького лісництва. Про площу порубок у 2015 році на цій території селяни говорять, що її декілька гектарів. А в офіційних відповідях від лісгоспу туманно йдеться, що у 2015 році на території Заболоттівської сільської ради Крушинецького лісництва було проведено «певний об’єм порубок, які передбачені розрахунковою лісосікою, сформованою та затвердженою з дотриманням норм чинного законодавства України».

Хто ж таки рубав ліс? У «Прибузькому лісовому господарстві» відповідають, що при розробці вказаних ділянок були задіяні СПД Мучак В.М., ФОП Люклян М.М. та штатні працівники лісгоспу. Саме ці особи організували техніку та робочу силу.

Селяни, які розмовляли з робочими, розповідають, що ліс рубали «якісь мадяри». З власних джерел стало відомо, що вирубкою лісу займалася закарпатська фірма, тож, імовірно, через специфіку говірки цих чоловіків і прийняли за «мадяр».

Коли проблема набула розголосу, мешканці села Заболоття звернулися до правоохоронних органів. Саме звернення пройшло чималий шлях коридорами правоохоронної системи.

В Ковельській місцевій прокуратурі повідомили, що 16 грудня 2015 року до Любомльського відділу Ковельської місцевої прокуратури надійшло колективне звернення жителів села Заболоття Любомльського району щодо можливих порушень вимог природоохоронного законодавства під час рубки лісу в Крушинецькому лісництві ДП «Прибузьке лісове господарство».

Згідно з результатами розгляду звернення, слідчим відділенням Любомльського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області розпочато кримінальне провадження № 12016030150000006 від 6 січня 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 191 КК України.

У Любомльському відділі поліції, своєю чергою, повідомили, що на місце події направили слідчо-оперативну групу, а зібрані матеріали передали в Управління захисту економіки у Волинській області. Працівники УЗЕ, направили матеріали в Любомльський відділ поліції для подальшого внесення Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Ковельською місцевою прокуратурою. На даний час у кримінальному провадженні досудове розслідування триває та проводяться необхідні слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх об’єктивних обставин події, в тому числі й причетних осіб.

Кримінальне провадження розпочате за фактом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним посадовими особами ДП «Прибузьке ЛГ».

Та з власних джерел стало відомо, що порушень у порубці лісу на території не знайшли. Мовляв, екологи обміряли всю ділянку, і не виявили невідповідностей з документами. Тож, імовірно, кримінальне провадження можуть закрити.

Що з того громаді?

Під час реформування лісової галузі усі ліси стали державними, у тому числі й колгоспні. Єдиним господарем лісів стало Держлісагентство. Оскільки частину лісів свого часу в тому краї висаджували колгоспи, то й претензії селян перебувають в площині, що ці ліси є своєрідним спадком.

Натомість від лісгоспу громада отримала розбиту дорогу, які зруйнували лісовози, грибів та ягід також на тих порубках не збереш.

Але в лісівників інша аргументація: у 2015 році, свого часу пояснював директор Прибузького лісгоспу Григорій Ющук, у Заболотівську сільську раду перерахували 36 тисяч, а в Любомль на спецрахунок – 64 тисячі гривень податків.

Деревина, яку досі не вивезли з території порубки, згідно з офіційними документами, перебуває на балансі ДП «Прибузьке ЛГ» і знаходиться на проміжному складі в Крушинецькому лісництві. Її, переконують, реалізують споживачам внутрішнього ринку, згідно аукціонів необробленої деревини.

Згідно зі звітом результатів аукціону з продажу необробленої деревини заготівлі 1 кварталу 2016 року у Волинській області, проведеного 20 листопада 2015 року товарною біржею «Універсальна-Полісся», ДП «Прибузьке лісове господарство» продало 47 лотів пиловника берези, вільхи, дуба і сосни на загальну суму більше мільйона гривень. Звичайно, не вся деревина мала бути зрізана на території, де розгорівся конфлікт. Але менше з тим, такі цифри свідчать про обороти торгівлі лісоматеріалом. Адже у звіті результатів аналогічних торгів з продажу необробленої деревини заготівлі 2 кварталу 2016 року, ДП «Прибузьке ЛГ» продало теж більше 40 лотів на не меншу суму. Тож і запити громади очевидні: якби вони розпоряджалися хоч десятою частиною цих грошей, то могли б розраховувати на справжній ремонт дороги, а не засипані «для відводу очей» щебенем ями, і на інші потреби залишалися б кошти.

А тим часом, Прибузький лісгосп у відповідь на блокування вивозу деревини, погрожує селянам заявою до поліції, якщо вони не відмовляться від своїх претензій.

«Якщо найближчим часом не буде розблоковано перешкоджання вивезення лісопродукції, що призводить до втрати її технічних якостей, ми будемо змушені звернутись в правоохоронні органи по питанню перешкоджання в роботі і нанесення збитків державному підприємству», – йдеться у листі лісгоспу.

Більш того, джерела в правоохоронних органах інформують, що з-поміж заяв лісівників про незаконні порубки чи не найбільше написано на мешканців цього ж села. А ще нарікають правоохоронці та лісівники на незаконні пилорами.

Якщо ж говорити про надходження до місцевого бюджету в рамках очікуваної децентралізації, то й тут громада не надто виграє. Адже обіцяні 10% від прибутку для майбутньої об’єднаної громади надходитиме за місцем реєстрації лісгоспу, а юридична адреса підприємства – місто Любомль. Тож громаді, на чиїй території вирубують ліс на продаж, залишається мізер.

Що ж до вивозу деревини за кордон, то в Ковельській місцевій прокуратурі переконують: факти про вивезення необробленої деревини за кордон від часу введення мораторію, правоохоронцям невідомі. Але це не означає, що в лісовій сфері все тихо й спокійно. Так, у березні 2016 року Служба безпеки України спільно з Державною фіскальною службою блокувала незаконний експорт 25 тисяч кубометрів пиломатеріалів на суму понад 40 мільйонів гривень. Оборудка здійснювалася через фіктивні фірми за заниженою вартістю та з підробленими документами про походження деревини. Насправді ж зловмисники незаконно вирубували волинські ліси.

Власне, подібна ситуація – майже в усіх лісових районах краю: роботи в селах немає, хто спритніший – користується сусідством лісу і тихцем вивозить його, а лісгоспи тим часом реалізують деревину на мільйони гривень. До прикладу, згідно з обліком лісокультурного фонду, на початку 2016-го року в обласному управлінні лісомисливського господарства нарахували зрубів на території 4870 гектарів.

Юлія МАЛЄЄВА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*