На Любомльщині цьогоріч планують висадити 75 гектарів лісу

22.03.2018 / Новини

Садіння лісу – одне з найважливіших завдань лісогосподарських підприємств. Дати старт життю сотень нових деревець – велика і благородна справа старанних рук лісівника.

А тим часом кущики низеньких сіянців сосни гріються на весняному сонці і готові до самостійного зростання в рядках молодих лісових культур.

Про це інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Майстер лісу ДП “Любомльське ЛГ” Сергій Оксентюк працює у лісовому господарстві 13 років. Закінчивши Шацький лісовий технікум, прийшов на роботу майстром лісу у міжгосподарський лісгосп, згодом був помічником лісничого. У Любомльському лісництві трудиться майстром лісу понад три роки.

 “Перш за все потрібно вибрати хорошу ділянку з підходящими умовами, щоб була в міру освітлена, не дуже затінена і щоб сонце не палило. Важливо розташовувати поблизу водойми, аби добре і зручно було поливати. Трудомістка робота – підготовка ґрунту до посіву. Площа знаходиться серед лісу, тому треба її ретельно прибрати, зібрати на землі шар підстилки – опалої хвої, листя, гілля, повикорчовувати коріння. Добре розрихлити ґрунт, щоб був пухкий, придатний для посіву. Насіння, тобто шишки, щороку заготовляємо згідно з планами, згодом його везуть у шишкосушарку. Після того інженер лісових культур якусь частину виділяє для створення власних розсадників. Висіваю завжди у березні, як зійде сніг. Сходи з’являються після двох тижнів. Тоді треба добре за ними доглядати, поливати, постійно прополювати, підживлювати”.

Територія розсадника обгороджена. Сергій Оксентюк показує посеред рядків недавній відбиток сліду кізки. Але вона сіянці сосни не зачепить.

Посіви можутьпопсувати кабани, однак їх тут поки не бачили. Площа розсадника – 0,6 сотих, приблизна кількість сіянців, що тут зростають, 50-60 тисяч. Ці молоді рослини цьогоріч стануть гарним садивним матеріалом для створення культур у лісництві. А тим часом майстер лісу уже підшукав нову чудову ділянку для розсадника, якого уже невдовзі готується засівати.

Як інформує інженер з лісових культур Іван Каліщук, по ДП “Любомльський лісгосп” у 2018 році планується заліснити 75 гектарів. Окрім цього, на підвищених місцях з достатньою кількістю природного поновлення головної породи, проводитиметься сприяння природному поновленню на 117 гектарах.

У зв’язку із масовим всиханням соснового лісу через розповсюдження шкідника хвойних дерев, під час садіння лісових культур буде збільшуватись частка листяної породи, зокрема – берези та дуба.

Нині на 90 відсотків уже підготовлений ґрунт до садіння, площі поорані. Лісівники в очікуванні стабільної теплої сприятливої погоди. Стежать за прогнозами, адже весняне сонце оманливе, синоптики обіцяють іще морози.

Тож початок лісокультурної кампанії не за горами.

Читайте також:

1 Коментар На Любомльщині цьогоріч планують висадити 75 гектарів лісу

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*