Любомльському музею не передали знайдену у Пульмо печатку князя

13.11.2016 / Новини

У волинській пресі пройшло повідомлення, що знайдену в селі Пульмо печатку князя Рюрика Ростиславича передали в експозицію Любомльського краєзнавчого музею (бо Шацьк свого музею не має).

Однак його директор Олександр Остапюк повідомив, що наразі такого подарунка музей не отримував.

На березі волинського озера знайшли печатку князя Рюрика. Таку знахідку подарувало озеро Пулемецьке поблизу села Пульмо, що у Шацькому районі на Волині,- пише Наталія Малімон на сайті газети “День”.

Це так звана булла, свинцева князівська печатка, і фахівці визначають, що її власником був князь Рюрик Ростиславович. На пластині зображені святі Михайло та Василь, написи виконані кирилицею. Знахідка відноситься до 13 століття, а князь Рюрик Ростиславович є сином Ростислава Мстиславовича, онуком Мстислава Великого і правнуком Володимира Мономаха. Як великий князь київський, володів і волинськими землями, втратив їх і вони стали частиною Галицько-Волинського князівства.

Читайте також: У Пульмо знайшли печатку князя (фото)

У волинській пресі пройшло повідомлення, що печатку передали в експозицію Любомльського краєзнавчого музею (бо Шацьк свого музею не має), але його директор Олександр Остапюк повідомив, що наразі такого подарунка музей не отримував. А придбати, якби продавали, печатку музей не в змозі: нема коштів. Останній раз, каже він, музей у Любомлі купував раритетні речі вже 7 років тому. Знає, що і зараз у районі є так звані «чорні» археологи, які знаходять справжні цікавинки, але до музею їх і не несуть, а пропонують приватним колекціонерам.

Державі ж поповнення музейних експозицій не цікаве. Тому Остапюк вважає позитивним моментом те, що чоловік, який знайшов печатку Рюрика, принаймні виклав її фотознімок в інтернет, таким чином річ пішла в науковий обіг. А згодом, можливо, і стане печатка музейним експонатом.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*