Любомльські педагоги зустрілися з Міністром освіти

27.07.2016 / Новини

З ініціативи народного депутата Ігоря Гузя учора в Києві відбулася робоча зустріч освітян регіону «Прибужжя» з Міністром освіти та науки Лілією Гриневич і її заступником Павлом Хобзеєм, на якій обговорили проблеми галузі.

Про це інформує прес-служба народного депутата України.

У складі волинської делегації – представники районних відділів освіти, а також вищих та профтехзакладів  шкіл Любомльського, Іваничівського,  Володимир-Волинського  районів та двох міст обласного значення.

Також волинських освітян цікавило питання так званої «оптимізації» шкіл. Народний депутат Ігор Гузь нагадав, що у селі Руда на Любомльщині тільки у 1996 році завершили будувати школу, тому потрібно зважити, чи варто її зараз закривати. На думку Лілії Гриневич, у цьому приміщенні можна додатково розташувати бібліотеку та інші важливі для села інстанції.

Лілія Гриневич наполягає на збереженні мережі початкових шкіл, щоб діти молодших класів не були змушені їздити в опорні. Проте це стосується лише початкової школи. Тому здивування Міністра викликають рішення керівництва райрад, які відмовляються закривати малокомплектні школи і таким чином “ставлять палки в колеса” їх перетворенню на філії опорних шкіл.

Також освітяни обговорили із Міністром питання сертифікації фахівців, проведення закупівель, методичних кабінетів, виділення для шкіл комп’ютерів.

«Зустріч була корисною, бо ми почули з перших вуст бачення Міністра щодо проблем, які нас турбують. У нашій державі справді багато чого робиться в освітній галузі, просто на місцях ми не все знаємо, і в кожній окремій школі – це невеличка частинка, але воно робиться», – наголосила заступник директора Любомльської навчально-виховного комплексу імені Наталії Ужвій Оксана Романюк.

Обговорили і  «майбутнє» закладів профтехосвіти, адже у Володимирі-Волинському та Нововолинську була проблема із їх фінансуванням.

За словами Лілії Гриневич, Міністерство ухвалило постанову Кабміну про виділення 98-ми мільйонів гривень на заклади профтехосвіти. «Якщо влада на місцях просто не хоче виконувати свої зобов’язання і не платить зарплату, не буде фінансування із держбюджету. Треба ставити питання і до міської влади, і до депутатів. Ми дивимося на прозорий критерій: якщо реально міста витрачають більше 20% на профтехосвіту, ми дофінансовуємо; якщо менше – фінансує лише місто», – зазначила міністр.

Проте Гриневич наполягає на поступовому переході на іншу модель роботи професійно-технічної освіти: «В цілому підхід такий: передаємо все на область і фінансується все з області».

За підсумками зустрічі освітяни округу сформують пакет конкретних пропозицій щодо розвитку навчальних закладів «Прибужжя», після чого передадуть їх народному депутату для подальшої роботи у профільному міністерстві.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*