Любомльські лісівники розповіли про тонкощі посадки лісових культур

13.08.2017 / Новини

Посадки лісових культур, створені навесні, – це лише початок великої роботи лісівника із плекання та вирощування лісу.

Щоб вивести малі саджанці, так би мовити, «в люди», щоб із тендітних пагонів вони перетворились у могутні дерева, треба докласти чимало зусиль і пильності. Догляди за культурами – одна із таких робіт. Із весни до осені – саме час на їх проведення.

Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ .

Тонкощами цієї справи ділиться інженер з лісових культур державного підприємства «Любомльське лісове господарство» Іван Каліщук:

«Як і сільські культури, лісові також потребують догляду. Мета – пониження лісової рослинності, яка заважає росту та розвитку основних порід. Культурами називаємо саджанці до шести років. До цього часу у них ще не зімкнулись крони. Коли після 6-7 років крони зімкнуться, вони переходять у покриту лісом площу, де надалі застосовуються інші лісівничі заходи – освітлення, прочищення, прорідження. Є певна періодичність проведення доглядів: культури 1 року – доглядаються 4 рази у рік, 2-х років – 3 рази у рік, 3-х років – 2 рази та 4-х років – 1 раз. Догляди проводяться як механізовано – трактором із культиватором лісовим борозенним, так і вручну – мотокосами. Найкращий спосіб – комбінований, тобто скосити секором та пройтися культиватором. Наразі у лісгоспі здійснено доглядів на понад 450 гектарах».

Є ще деякі нюанси у цій роботі:  при високому температурному режимі догляди призупиняються – для того, щоб рослинність притіняла культури. А,  наприклад, коли березу як супутню породу висаджують поряд із сосновими саджанцями, вона є тінепідгінною, стимулює ріст головної породи.

На культури впливає багато чинників, які можуть згубити їх. Тому велика радість, коли молода посадка росте, тягнеться молодими пагонами до неба.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*