Любомльські лісівники продають деревину офшорам?

30.11.2016 / Новини

Лісові господарства Волині продавали деревину за кордон за ціною нижче експортної через британську офшорну компанію, яка припинила своє існування ще в 2014 році.

Фіскали довели, що за кілька місяців оборудок з ліквідованою фірмою-контрагентом держава недоотримала в бюджет понад 3 мільйони гривень. Фіскальна служба порушила кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків, проте Феміда прийняла сторону волинських лісогосподарників.

Як стало відомо журналістам Інформаційного агентства Волинські Новини, протягом 2014-го року та до квітня 2015-го сім суб’єктів господарювання на Волині експортували деревину на адресу компанії «ZORTEX BUSINESS LLP» (Великобританія).

Серед цих господарство є і “Любомльський лісгосп”.

Тим часом іноземна компанія, яка підписала довгострокові договори поставок половника з волинськими лісгоспами, ще з липня 2014 року – ліквідована.

«Факт ліквідації підприємства «ZORTEX BUSINESS LLP» не заважав лісовим господарствам на ділі продавати лісоматеріали за кордон неіснуючій фірмі, ще й за «лояльною» ціною. Таким чином, лише за кілька місяців бюджет втратив надходжень на понад 3 мільйони гривень. Так, за попередньою домовленістю зацікавлених сторін, лісгоспами-контрагентами практикувалось не лише ухилення від податків, а й зловживання обов’язками покладеними на них громадянами України», – пояснюють свою позицію фіскали.

Між тим, коли податкова почала перевірку, контрагент «ZORTEX BUSINESS LLP» знову зареєструвався за кордоном під тією ж назвою, тільки з іншим ідентифікаційним кодом та вже в Шотландії. Таким чином поставки згідно з раніше підписаними договорами продовжились. А в лісгоспах заявили, що іноземний партнер просто змінив реєстраційну адресу, і як доказ пред’явили офіційний лист від Британського партнера «ZORTEX BUSINESS LLP», надісланий з київської IP-адреси.

Цікаво, що під час слідства, жоден з керівників лісгоспів так і не зміг згадати, за яких обставин були укладені договори експорту половника з іноземним контрагентом.

«Лісничі навіть не пам’ятають імен іноземних партнерів, з якими заключали довгострокові зобов’язання», – кажуть юристи фіскальної служби.

Своєю чергою, в Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відмовились коментувати справу по «ZORTEX BUSINESS LLP», посилаючись на те, що не уповноважені коментувати договори, заключені напряму між лісовими господарствами та їхніми партнерами. А те, що сім лісових господарств при незрозумілих обставинах домовились про експорт лісу з однією британською компанією, це ні збіг обставин.

«Управління лісомисливського господарства не є стороною в цих договорах, які підписувались двосторонньо між лісовими господарствами та іноземним контрагентом», – кажуть у прес-службі управління.

До слова, в Україні активно використовують схему продажу лісу за кордон через офшорні фірми. Для прикладу, кубічний метр пиловника цінної деревини в тій же Великобританії коштує 300 євро, тоді як волинські лісгоспи продають її Британському партнеру «ZORTEX BUSINESS LLP» за символічні 63 євро. Різниця на ціні в 237 євро на одному кубічному метрі і є тою матеріальною вигодою, яка виправдовує складну офшорну схему.

Окрім того, захисник лісгоспів у суді, адвокат Олександр Таран, притримується думки, що кошти з продажу деревини надійшли в бюджет в повній мірі, а факт заниження експортної ціни довести неможливо, оскільки в Україні не існує державної калькуляції визначення ціни на лісоматеріали, існує лише ринкова ціна.

Натомість, суд погодився з аргументами, наведеними представниками волинських лісових господарств і не взяв до уваги докази фіскалів при винесенні рішення.

1 Коментар Любомльські лісівники продають деревину офшорам?

  1. Фіскали,хай наведуть лад з нелегальними пилорами, які і кришуються цимиж лісгоспами

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*