Любомльські лісівники нагадали, як не нашкодити природі під час збору ягід

28.06.2016 / Новини

 Дозріли чорниці, подекуди з’явились лисички, тому жителі сіл не гають часу: поспішають і собі надбати вітамінних запасів, і заробити на цінних лісових дарах.

Утім, і в такій нелегкій праці усім варто пам’ятати про дотримання правил збору, аби не шкодити рослинам і природі та законність заготівлі.

Про це інформує прес-служба Любомльського лісгоспу.

Головний лісничий Любомльщини Василь Романюк стверджує: «У лісових масивах ягідники чорниці належать до рослин, запаси яких мають певний обсяг. Тому промислова заготівля лімітується. Заготівельник повинен мати виписаний спеціальний документ – лісовий квиток на приймання ягід. За цим слідкують та перевіряють підприємців працівники державної лісової охорони. Спостерігають лісівники і за належним і культурним збиранням ягід громадянами. Адже, люди, які використовують гребінки, так звані брачки, що псують кущики, будуть відшкодовувати збитки, завдані лісовому господарству. Ці установи та вимоги зазначені у Лісовому кодексі України, а саме – у главі 22 статті 105 пункті 10 «Порушення правил заготівлі лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід тощо» та пункті 11 «Заготівля лісових ресурсів способами, що негативно впливають на стан і відтворення лісів».

Порушники лісового законодавства будуть притягуватись до адміністративної відповідальності. За статтею 70 «Кодексу України про адміністративні правопорушення», розмір штрафу – 3-7 неоподаткованих мінімумів на громадян і 3-7 неоподаткованих мінімумів на службових осіб. Один незаконно заготовлений кілограм ягід обійдеться порушникові у 177,62 гривні».

Так,наразі у Держпідприємстві «Любомльський лісгосп» виписано 8 лісових квитків, об’ємами у 4,45 тонн. Загалом ліміт Любомльського району на заготівлю ягід становить 150 тонн.

Поруч – ще одна лісова гаряча тема – пожежонебезпечний період. Щоб не спричинити непоправної біди у зелених насадженнях і тривоги для лісівників, розпалюйте вогнище тільки у спеціально відведених місцях, а після відпочинку не забудьте загасити його, не кидайте недопалки на сухий покрив. А також не лишайте після себе купи сміття та непотребу і непорядну думку про себе. За вище перераховані порушення затримані відвідувачі лісу каратимуться штрафами.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*