Любомльчан закликають не спалювати суху траву

28.04.2017 / Новини

Любомльська районна державна адміністрація закликає громадян не спалювати сухої трави та сміття, адже це завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

Про це йдеться на сайт Любомльської райдержадміністрації.

Випадки спалювання можуть призвести до масових загорань різних будівель, зменшують родючість ґрунтів та призводять до зниження урожайності. Також згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення особи, які випалюють стерню, луги, пасовища та іншу природну рослинність тягнуть за собою адміністративну відповідальність.

Варто знати, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільших отруйних для людини речовин.

Тому, необхідно дотримуватись елементарних правил:не спалюйте суху траву, пожнивні залишки, чагарники. Хто збирається на відпочинок до лісу, не розкладайте вогнище в непризначених для цього місцях, не залишайте багаття без нагляду, місця відпочинку не впевнившись, що вогнище загашено. Не слід кидати непогашені недопалки, сірники, тощо. Не зловживайте спиртними напоями. Пам’ятайте, що алкоголь значно притупляє відчуття небезпеки. Розводити вогнище дозволяється в безвітряну погоду під постійним наглядом і на відстані не менше ніж 15 метрів від будівлі. Батьки не повинні забувати нагадувати своїм дітям, коли ті йдуть на вулицю, про небезпеку пустощів з вогнем.

Забороняється розкладати вогнище на торф’яних ґрунтах. Торф’яні пожежі охоплюють великі площі і важко піддаються гасінню, особливо великі пожежі, коли горить торф значної товщини. А на їх ліквідацію витрачаються значні матеріальні і людські ресурси. Вогонь загрожує населеним пунктам, лісовим масивам, а дим впливає на здоров’я людей.

У випадку виявлення невеликих загорань посуші рятувальники рекомендують спробувати загасити їх підручними засобами, водою, гіллям, вогнегасником, затоптати чи закидати піском. Якщо ж пожежа масштабна – терміново викликати пожежно-рятувальний підрозділ за номером «101».

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*