Любомльський краєзнавчий музей переміг в обласній рейтинговій акції «Музейна подія року на Волині – 2019»

10.06.2020 / Новини

Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації та Волинський краєзнавчий музей провели Одинадцяту обласну рейтингову акцію «Музейна подія року на Волині – 2019».

Акція «Музейна подія року» започаткована у 2009 році і є щорічним конкурсом, у рамках якого відзначаються найважливіші, найбільш показові та резонансні явища у музейній галузі на Волині, що найбільше вплинули на загальне сприйняття музеїв у суспільстві. Про це повідомляє Музейний простір Волині.

Головним критерієм для визначення переможця акції є суспільна значущість музейної події, позитивний резонанс у масштабах Волині і всієї України. Додатковий критерій – високий фаховий рівень виконання.

Цього разу на суд експертів подали 14 різних за характером та масштабами подій, які відбулися впродовж 2019 року. У голосуванні взяли участь 23 експерти. Це  представники засобів масової інформації, музейної сфери, влади, громадськості.

За результатами рейтингового голосування переможцем Одинадцятої обласної рейтингової акції «Музейна подія року на Волині – 2019» став проєкт «Фото дня – історія Любомльщини в одному кадрі» Любомльського краєзнавчого музею.

Організатор проєкту Юрій Фініковський, директор Любомльського краєзнавчого музею.

Мета проєкту – популяризація історії Любомльського краю, зацікавлення громадськості регіону у вивченні своєї минувшини, ознайомлення жителів Волині із колекціями музею; поповнення фондової збірки.

Щоденно впродовж 2019 року відбувалася публікація історичних фото з їх максимальним описом: подія – учасники події – рік – подальший розвиток – підкріплення іншими матеріалами – загальне обговорення у коментарях – подальша публікація у засобах масової інформації району та області.

Результатом проєкту стало поповнення фонду музею 571 музейним предметом (книги, фото, документи, нагороди, тощо). До проєкту залучили колекції місцевих краєзнавців та колекціонерів.

Друге місце у рейтингу музейних подій Волині зайняло видання дослідження «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014–2018 рр.): іст. нарис. Луцьк: ПП Іванюк В. П., 2019. 64 с.» та комплекс заходів з його презентації.

Автор Богдан Зек, завідувач науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею. Співорганізатори презентацій: О.Важатко, Ю.Фініковський, А.Квач, А.Силюк, А.Лазько, Л.Купіч.

Третє місце отримав етнофестиваль «На гостини до Лесі». Спільний науково-мистецький, просвітницький проєкт Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, Музею «Лісової пісні» в урочищі Нечимне та Колодяжненської об’єднаної територіальної громади.

Авторка: Ольга Бойко, завідувачка Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, філіалу Волинського краєзнавчого музею.

Переможці акції отримають дипломи з врученням грошових винагород. Усі учасники акції отримають відповідний сертифікат Одинадцятої обласної рейтингової акції «Музейна подія року на Волині – 2019».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*