Любомльчан закликають не зволікати з вакцинацією

16.11.2019 / Новини

В українців — черговий привід для тривоги: з початку року лікарі зафіксували вже 20 випадків дифетрії, і 18 із них — лише впродовж жовтня.

Інфекцію виявили у Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях. Серед хворих — 9-річна дитина. Відтак, у числі актуальних знову випливає тема вакцинації не тільки від цієї, а й інших недуг. Втім, актуальною вона була завжди. Про це йдеться на шпальтах газети «Наше життя» за 15 листопада

Медичний директор Любомльського центру первинної меддопомоги Олеся Дубина розповідає, що станом на жовтень цього року ситуація з охопленням вакцинацією у районі має такий вигляд: проти туберкульозу —59,87%; кору, краснухи, паротиту — 76,7%; поліомієліту — 70,7%; гемофільної інфекції — 63,4%; гепатиту В — 74,9%, дифтерії, правця, кашлюку (діти до 6 років) — 66,2%; щодо профілактики дифтерії і правця у дітей старше 6 років, то показник вакцинації становить 92 %, серед дорослих — 83,3%;

«Як бачимо, що рівень вакцинації в районі є недостатнім, враховуючи, що для формування колективного імунітету цей показник має бути не менше 95%, — каже Олеся Дубина. — Тому сімейні лікарі запрошують усіх бажаючих перевірити свій вакцинальний статус та отримати пропущені дози вакцин. Йдеться як про дорослих, так і про дітей»

За її словами, вакцинація проводиться у пунктах щеплень амбулаторій загальної практики-сімейної медицини в робочі дні з 8.00 до 20.00 год. Усі вакцини, що є у закладі, безкоштовні. Щоб отримати щеплення, слід проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

«Принагідно хочу роз’яснити щодо того, чи може дитина, яка не має жодних щеплень, відвідувати заклад освіти,  — продовжує співрозмовниця. — Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» забороняє відвідувати заклади для дітей, якщо дитина не вакцинована через відмову.

В цьому році Верховний Суд України чітко протрактував цю статтю, і зазначив, що вона не супере­чить праву на освіту.  Разом з тим, є категорія дітей, які не можуть вакцинуватися за станом здоров’я. Їх має захищати колективний імунітет (до 95% вакцинованих). Відмова батьків від вакцинації дітей ставить під загрозу здоров’я і життя інших».

Медики стверджують, що усі вакцини, які зареєстровані в Україні, є безпечними і відповідають стандартам якісної практики виробництва. Будь-яка вакцина перед тим, як вперше отримати реєстраційне посвідчення, проходить багатоетапні дореєстраційні дослідження щодо імуногенності, безпеки, ефективності.

Цікавимося, якою може бути реакція на щеплення.

«Чим імуногенніша (більше має чужорідного тіла — авт.) вакцина, то частіше може виникати місцева реакція, — каже Олеся Дубина. —  На щеплення від дифтерії та правця місцева реакція може виникати дуже часто. До 10 % вакцинованих можуть відчувати біль, подразнення чи ущільнення в місці уколу. Це допустимо — ми обираємо це як менший ризик, на відміну від хвороби, яка скалічує.

В одному випадку на мільйон реакцією на щеплення може бути анафілактичний шок. Саме тому існує правило: 30 хвилин після вакцинації не залишати заклад охорони здоров’я або пункт щеплення».

Слід пам’ятати, що щеплення не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5 градуса (відповідно до настанов ВООЗ).
  • серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.
  • імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі.
  • при вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси.
  • щеплення КПК не проводять також якщо були тяжкі алергічні реакції на амноглікозиди. А якщо вводилися препарати крові, то відтерміновують.
  • БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,0 кг або має дефекти системи фагоцитозу, тяжкі порушення в системі імунітету.
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини (за винятком вагітності).

«Поширеним є міф, що краще сформувати імунітет, перехворівши, ніж вакцинуватися, адже вірус потрапляє в організм в обох випадках, — підсумовує співрозмовниця. — Насправді це не так: хвороба може викликати серйозні ускладнення, як-от пневмонія та ураження мозку.

Вакцина містить дуже ослаблений вірус і здатна викликати певні реакції: припухлість у місці уколу чи підвищення температури. Але ці ризики незначні порівняно із загрозою, скажімо, паралічу після поліомієліту. Тому з вакцинацією не варто зволікати. Пам’ятаймо: хворобу легше попередити, аніж лікувати».

3 Коментарів Любомльчан закликають не зволікати з вакцинацією

  1. То заодно покажіть результати випробувальних досліджень індійської АКДП, якщо вони є.

  2. Перед тим як щось дозволити колоти своїй дитині , спочатку дізнайтеся, що входить до складу!!!!!!!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*