Літня відпустка за кордоном: як змінилися маршрути українців (ФОТО)

15.05.2018 / Новини, Статті

Літо 2018 року – мабуть, перше, коли українці можуть з’їздити відпочити за кордон вільно. Безвізовий режим вступив в силу з 11 червня минулого року, але на той час біометричні паспорти були далеко не у всіх бажаючих відпочити в Європі (зокрема, через черги), тому “сезон безвізових поїздок” почався набагато пізніше.

Журналісти сайту “Сегодня” поцікавилися у представників туристичної галузі, як змінилися напрямки літніх подорожей українців і ціни в цьому році. Адже такі поїздки плануються заздалегідь і, незважаючи на те, що літо ще не настало, загальну картину цілком можна зрозуміти із заброньованих місць.

Туреччина – незмінна

Опитані представники турфірм в один голос говорять, що, незважаючи на безвіз, найпопулярнішим напрямком для літнього відпочинку в цьому році як і раніше залишається традиційна Туреччина.

Однак тури в популярну країну подорожчали в середньому на 10-20% або навіть 30%, тобто на 150-400 доларів, кажуть експерти. За їх словами, ціни підняли готелі. У зв’язку з тим, що в Туреччину знову повертаються туристи з Німеччини і Росії, яких в минулі роки було вкрай мало з політичних причин.

У нинішньому році, за словами операторів ринку, російські туристи ще взимку забронювали рекордну кількість місць на турецьких курортах. Такий підвищений попит і привів до підвищення цін.

Європа без віз: лідери за популярністю – Італія і Іспанія

Серед європейських країн, в які раніше українці могли потрапити тільки за візою, найбільш популярні в цьому році Іспанія, Італія і Греція.

“Серед шенгенських країн на першому місці за популярністю в українців – Іспанія, на другому – Греція, а на третьому – Італія”, – розповідає директор мережі турагентств “Поїхали з нами” Олег Кулик.

“У нас цьогоріч Туреччина на першому місці, потім йдуть Італія та іспанська Барселона”, – ділиться спостереженнями Світлана Аксьонова.

Виняток становить хіба що Італія, яка наростила число туристів з України в цьому році більш ніж в два рази. Такий рекорд пояснюється просто: раніше італійські консульства вельми неохоче видавали візи, і потрапити в країну було досить проблематично.

З цієї причини чартерні туристичні авіарейси з України туди практично не літали. А в цьому році вони з’явилися, і чимало.

Друга за приростом туристів в цьому році – іспанська Барселона і курорти навколо неї.

Потрапити на популярні острівні іспанські курорти на зразок Майорки або Канар бажаючих з України менше – в першу чергу через порівняно високі ціни.

За словами керівників турагентств, відпочинок в більшості популярних європейських країн практично не подорожчав, проте деякі курорти все ж підняли ціни, в середньому відсотків на 10.

“Тури в Грецію зросли у ціні суттєво, приблизно на 300-400 євро”, – каже директор львівської турфірми “Пірамида-Тур” Юрій Ільків.

В Африку – влітку?

Одним з найпопулярніших напрямів цьогоріч став африканський Туніс.

“Продажі щодо Тунісу збільшилися у два рази порівняно з минулим роком. Там клімат схожий з турецьким. А ціни там теж не дуже високі”, – пояснює Олег Кулик.

Ймовірно, через таку популярності ціни на відпочинок в Тунісі в цьому році також трохи зросли. За словами Юрія Ільківа – приблизно на 150-300 євро за тижневий відпочинок на двох.

А ось інші європейські країни назвати мегапопулярним в турагентствах не можуть.

“Чорногорія раніше була одним з лідерів, але зараз обсяги продажів зменшилися. Може бути, тому, що раніше Чорногорія була однією з небагатьох європейських країн з безвізовим режимом, а тепер вибір став набагато ширше”, – говорить Олег Кулик.

Хорватия не наростила потік туристів, найімовірніше, через подорожчання.

“Тури в Хорватію виросли в ціні досить істотно, десь на 300-400 євро”, – говорить Юрій Ільків.

Албанія за цінами залишилася приблизно на колишньому рівні, але через те, що там ще слабо розвинена курортна інфраструктура, також поки не стала занадто популярним напрямком.

За спостереженнями керівників турагентств, при виборі місця літнього відпочинку українці як і раніше в першу чергу керуються матеріальними можливостями. Але гонитва за дешевизною може перетворити відпочинок в суцільну проблему, кажуть вони.

Автобусні тури і самостійні подорожі в моді

Введення безвізового режиму з Європою привело до незвичайним росту активного літнього відпочинку. Автобусні екскурсії  Європою та самостійні подорожі, в тому числі на власному автомобілі, виросли в рази, кажуть представники туристичної галузі.

Зокрема, через зростання числа таких турів одне з традиційно популярних напрямків – Болгарія – втратила популярність серед туристів, які організовують свій відпочинок через турагентства.

“Болгарія – це, як правило, економічний варіант літнього відпочинку, і туди завжди був великий потік туристів. Але з урахуванням введення безвізу багато туристів тепер вибирають Болгарію, як місце для самостійного відпочинку. Туди можна спокійно дістатися на автобусі або машині. Тому по Болгарії ми спостерігаємо зменшення числа туристів, які їдуть туди організовано, особливо це стосується авіатурів”, – визнає Олег Кулик.

Ще одна країна, де українці вважають за краще організовувати відпочинок самостійно, без допомоги турагентств, – Грузія. І відсутність мовного бар’єру лише посилює цю тенденцію. Хоча, за даними Олега Кулика, навіть з урахуванням “самостійних” мандрівників Грузія все одно не входить в число найбільш популярних напрямків. Одна з причин, на думку експертів, – що відпочинок там обходиться дорожче, ніж у Туреччині.

Тобто і переліт, і вартість турів приблизно однакові, але якщо в Туреччині відпочиваючий отримує “ол інклюзив”, то в Грузії за ті ж гроші – тільки проживання і сніданки.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*