Лісівники Волині закликають дбайливо ставитися до ягідників та не засмічувати ліс

09.07.2019 / Новини

За сезон родина, яка працює в лісі щодня, може заробити не один десяток тисяч гривень. 110 тисяч рентної плати за спецвикористання дикорослої продукції вже додав місцевим бюджетам початок заготівлі чорниць та інших дарів природи. 

При цьому жодних надходжень від цього не перепало у бюджети лісогосподарських підприємств, які опікуються лісами. Втім лісівники раді, що їхня праця і в цьому випадку може принести користь людям, – повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

– Рано чи пізно громади зрозуміють важливість цього ресурсу і будуть більш дбайливо ставитися до ягідників та іншої дикорослої продукції, – зазначає начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко. – Наразі ми проводимо постійний контроль за режимом збирання ягід та дотриманням правил перебування у лісах Волині. Адже це ще й – період особливої пожежної небезпеки.

Працівники лісової охорони державних лісогосподарських підприємств вимагають від заготувачів ягід, грибів, лікарських рослин тільки одного – не палити і не смітити у лісових угіддях, а ягоди збирати без гребінок і пристроїв, що можуть завдати шкоди ягідникам. Також наголошують на бережливому ставленні до флори і фауни загалом.

Водночас фіскали акцентують саме на бюджетоутворюючій функції лісу.

– Ці гроші лежать під ногами, – кажуть на те лісівники. – Потрібно тільки прийти до лісу і їх підняти. При цьому не можна забувати, що ліс навзаєм потребує поваги і вдячності за свої дари.

Щодо безпосередньо збирачів ягід, то таким заробіткам, незважаючи на досить гарну оплату роботи, аж ніяк не позаздриш. Хоча саме лісова ягода, а потім і гриби ще хоч якось стримують людей від виїздів на заробітки за кордон. Місцеві збирачі чорниці кажуть, що через порівняно не надто щедрий врожай ягоди цього року значно більше односельчан поїхали у сусідню Польщу.

У лісі зараз тисячі людей. У зв’язку з цим клопотів лісівникам значно додалося. Звісно, і додаткових витрат, адже доводиться нести посилену охорону, тому що необхідно простежити всюди.

Тим часом чекати ніколи. Зважаючи на відсутність будь-якої фінансової підтримки від держави, лісівники постійно дбають про те, як заробити додаткові кошти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*