Критичний стан меліоративних каналів у Любомлі, або комунальне підприємство нам більше не потрібне

08.08.2016 / Новини

У Любомлі меліоративна система водоосушення будувалась ще за Радянського Союзу. З часом через відсутність коштів та байдужість влади вона почала занепадати. Тому міська система меліорації тепер знаходиться у критичному стані. 

Спірне питання про інвентаризацію меліоративних каналів розпочалось з того, що у 2012 році в одне єдине комунальне підприємство об’єдналось три – “Наше місто”, “Будинкоуправління” та “Любомльводоканал”. Таким чином, утворилось підприємство “Любомльське ЖКГ”.

Читайте також: У Любомлі зникла питна вода

У 2011 році провели інвентаризацію меліоративних каналів. Однак після створення нового комунального підприємства їх на облік не взяли. Чому – питання досі залишається відкритим. Хоча рішення про облік каналів є у міській раді. Згідно того рішення, загальна протяжність 20-ти каналів – 22,9 км. Проте їх на обліку у нинішньому комунальному підприємстві немає.

13918767_1754916531450203_1893199313_o 13940230_1754916524783537_1890115125_o

Заступник міського голови Микола Оніщук погодився пояснити ситуацію щодо проблеми із меліоративними каналами у місті. Він розповів, що за потреби на обслуговування меліоративної системи Любомля використовуються кошти, які передбачені бюджетом на поточні видатки по благоустрою міста. Але щодо проблем самих каналів, то варто звертатись до комунального підприємства КП “Любомльське ЖКГ” .

Читайте також: Скоро Любомль заросте травою! (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Меліоративна система міста обслуговується комунальним підприємством, але тільки у разі виникнення проблемних питань, або ж за заявами або зверненнями від громадян. Пояснення цьому просте і банальне: у “Любомльському ЖКГ” не вистачає ні працівників, ні матеріально-технічної бази для очистки меліоративних каналів.

“Меліоративні канали та систему відкритої зливової каналізації потрібно розрізняти. Меліоративні канали мають більш сільськогосподарське призначення, адже їх робота спрямована на покращення родючості ґрунтів”, – зазначає Микола Оніщук.

Нині у Любомлі працює дільниця Шацького міжрайонного управління водного господарства. Але вона обслуговує меліоративні канали поза межами населених пунктів. А от у межах міста – це суто компетенція органів місцевого самоврядування. Оніщук пояснює, що у минулому ще якось знаходили кошти і для будівництва каналів, а також і для очищення ровів по місту.

_DSC0003

Міський рів біля супермаркету “Центральний” у місті Любомль

Ось уже на двох останніх засіданнях сесій міської ради Любомля депутат Микола Шлапа подавав запит щодо надання інформації про стан, кількість та якісний склад меліоративних каналів. За його словами, теперішня влада не дивиться за благоустроєм споруд, не обкошує їх, тобто не виконує своїх безпосередніх обов’язків.

Після запитів депутата Шлапи міський голова Любомля Роман Ющук своїм розпорядженням створив робочу групу з питань інвентаризації меліоративних каналів та мереж відводу дощових і талих вод, яка повинна слідкувати за виконанням роботи щодо благоустрою каналів.

“Загальної протяжності цих каналів наразі немає, й інвентаризація, паспортизація меліоративної системи міста не проводилась. Якщо заяви або ж звернення від небайдужих громадян, то їх очищують. Але якщо ж цього не робити, – вони не виконуватимуть своєї роботи, заростуть, дворові території жителів будуть підтоплені”, – коментує Микола Оніщук.

Зазначимо, що проблема критичного стану меліоративної системи існує у Любомлі вже давно. Це питання неодноразово порушували на засіданнях сесій, на громадських обговореннях. Проте належного нагляду та порядку із системою меліоративних каналів не було повсякчас, немає й нині.

За словами Миколи Оніщука, міська рада намагатиметься залучити різні проекти щодо реконструкції систем водопониження у місті, а також старатиметься провести інвентаризацію та паспортизацію меліоративних каналів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*