Кому митниця, а кому житниця: в чиїх інтересах «кавардак» на Волині

01.04.2016 / Новини, Статті

Останні події навколо Волинської митниці, та зокрема митного посту «Ягодин», викликали жваве обговорення у ЗМІ та серед громадськості. З’явилось багато чуток навколо кадрових призначень, та усунення окремих одіозних посадовців. Що насправді спровокувало на митниці такий ажіотаж, можна лише здогадуватися.

Тим не менше, люди, які перетинають кордон Польщі з Україною почали нарікати не лише на фіктивні черги та повільні темпи оформлення, а й на бездіяльність працівників митних постів. Зокрема, в соцмережах та місцевих ЗМІ дедалі частіше з’являються публікації зі словами очевидців, які у відкриту називають Ягодин – найбільш корумпованим органом регіональної митниці, – пише ВАР.

Мовляв, одні збирають «таксу» за пришвидшений проїзд у черзі, інші годинами п’ють каву і нічого не роблять, від чого на митному посту виникає транспортний колапс та панує вакханалія: кілометрові черги вантажівок в суміші з рейсовими автобусами та легковиками. Загалом, як розповідають очевидці, у черзі доводиться стояти по 6-10 годин, а оформляти документи безпосередньо на кордоні по2 години.

Головний редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк в останній день березня навідався на «Ягодин» і розповів у соцмережах, що ажіотаж дещо вщух, однак кілометрові черги таки лишаються.

«Вранці з боку України в Польщу більше легковиків і бусів, на вечір цілими зграями злітаються вантажівки… Щоб якось зупинити навалу тих, хто хоче прошмигнути на територію пункту пропуску поза “живою чергою”, прикордонники виставили на вільній смузі “УАЗика”, але й це не рятує ні від машин, ні від цілої хмари “рішал”, які обступають “хлопців у зелених кашкетах” з усіх боків. Повно автомобілів і на самому пункті пропуску, і вже після проходження всіх прикордонних і митних формальностей, і навіть на мосту до першого польського шлагбауму».

За словами журналіста, така ж сама ситуація спостерігається в «Дорогуську» ввечері на зворотньому напрямку в Україну. Мовляв, польські прикордонники також перекрили вільну смугу своєю спецмашиною. На думку Володимира Данилюка, якщо негайно і кардинально не змінити систему організації руху – «МАПП будуть повністю паралізовані неадекватно великою кількістю машин».

Схожу картину оповідала і речниця патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук. А ще раніше – журналіст Оксана Цимбалюк, яка через навчання у Польщі змушена постійно їздити через МП «Ягодин», а відповідно – постійно спостерігає за «зміною правил» на кордоні.

Як митники «люблять» свою роботу, або «риба гниє з голови»

Керуючись цією приказкою, можна лише здогадуватися куди дивиться керівництво Волинської митниці, якщо на «Ягодині» панує подібна дезорганізація. Часта зміна керівництва не вирішує проблеми. Зокрема, кожен з чергових «в.о» на Волині запевняв, що буде боротися з контрабандою, та на завжди викорінить корупцію з митниці в області. Один – воював проти автоімпортерів, інший – спеціалізувався на протидії контрабанді цигарок, третій – активно шукав бурштин, і всі в один голос кричали у виступали за боротьбу з корупцією на митниці.

Чого тільки вартували слова Юрія Мацібори: «Волинська митниця самоочищується від працівників, схильних до корупційних проявів… Саме такий курс на жорстоку боротьбу з корупцією взяло керівництво Державної фіскальної служби України, так само діятиму і я, як керівник».

Про це тодішній в.о. начальника Волинської митниці ДФС заявив на початку вересня, коментуючи затримання працівниці митного посту «Луцьк» при отриманні неправомірної вигоди обсягом 800 доларів США.

Найретельніше на митних постах шукають бурштин. Зазвичай митникам вдається знаходити невеликі партії по 4-5 кілограм. Однак, саме «бурштинова лихоманка» та намагання у будь-який спосіб вивезти каміння в Європу спровокувало на кордоні небувалий ажіотаж. Це призвело до того, що кожну автівку, та й навіть самих пасажирів, піддають ретельному огляду. А від цього – і шалені черги та затори на митних постах.

Разом з тим, і самі митники, вочевидь непогано гріють на цьому руки. Адже як можна розцінити той факт, коли волинські митники ловлять контрабандистів з кількома кілограмами, а польські – одразу тоннами. І при тому, що усе воно прямує з України – фактично через одні двері. Нагадаємо, що саме польські митники у Дорогуську затримали 1,5 тонни бурштину на 6,2 мільйони доларів. Вантажівка їхала з України і вже пройшла МП «Ягодин». Однак, волинські колеги, чомусь не побачили коробки та пакети заповненні бурштином.

Хто на митниці сидить, а хто«править балом»

Якщо подивитись сьогодні на керівний склад Волинської митниці ДФС, стає зрозуміло, що попри постійні скандали – попередні керівники так і лишаються при високих посадах. Серед нинішніх «головних» хіба що не фігурує одіозний Роман Микитюк, який подався в агробізнес і став депутатом. Попри це, його по нині називають «сірим кардиналом» Волинської митниці, оскільки він має неабиякий вплив на усі процеси у цій сфері. Після його звільнення з керівних посад в митних органах лише з 2014 року крісло очільника Волинської митниці, та МП «Ягодин» обіймало четверо людей.

Читайте: Волинська митниця: як «виживають неугодних» (відео)

Одним з найодіозніших «після Микитюка» був Андрій Андрейків. Йому вдалось протриматись на своїй посаді з вересня 2014-го аж до червня 2015 року. За цей час він, за інформацією джерел, налагодив власну систему роботи з бізнесменами, які по сьогодні бояться повернення «часів Андрейківа». Зрештою, 22 червня минулого року його звільнили, а на посаду виконуючого обов’язки начальника Волинської митниці ДФС призначили людину Романа Микитюка – Дмитра Якобчука.

Його в народі називали «гаманцем Микитюка». Якобчук на диво протримався не довго, аж до 21 серпня 2015 року. Саме тоді керівництво ДФС прийняло рішення про нове кадрове призначення – очільником став Юрій Мацібора. Новоспечений головний митник майже місяць ходив по різного роду комісіях та громадських слуханнях, де розповідав про те, чим буде займатись на новій посаді, якщо його таки лишать остаточно. Та вочевидь – цього не сталося. Попри такий «відкритий» конкурс історія замовчує чим він не догодив столичному керівництву, однак на постійній основі начальником Волинської митниці ДФС він так і не став.

Як виявилось, Мацібора та Андрейків, не пройшовши конкурс, пішли у заступники начальника Волинської митниці, тобто залишилися при високих посадах. Серед високопосадовців-заступників – Михайло Багатирчук та Юрій Терещук, які зробили собі кар’єру на «Ягодині».

Варто зауважити, що 24 березня двох заступників начальника Волинської митниці ДФС Юрія Мацібору та Юрія Терещука відсторонили від виконання обов’язків. Як виявилось, причиною цьому став скандал навколо контрабанди великої партії бурштину. Тож їх відсторонили від роботи на час службового розслідування. Натомість Андрій Андрейків вже 8 місяців перебуває на лікарняному.

За інформацією джерел, попри усі кадрові ротації, Роман Микитюк досі не втрачає впливу на Волинську митницю, і намагається вплинути на призначення «зверху».

Новий голова

Як відомо, 21 березня цього року губернатор Волині Володимир Гунчик представив нового керівника. Ним став Олександр Шавлак – митник з Чернігівщини.

Загалом – типовий митник. І як годиться – не без «білих плям» в репутації. Зокрема, у лютому білоруські прикордонники затримали партію контрабандного бурштину, який слідував з Чернігівської митниці. Як виявилося, підлеглі Олександра Шавлака на пункті пропуску «Нові Яриловичі» пропустили вантажівку з жомом та насінням, серед якого було приховано 880 кілограмів забороненого до вивозу «сонячного» каміння. Тож автори публікації на сторінках видання ОРД припустили, що саме він причетний до покривання контрабанди бурштину, і наразі мета його призначення на Волинь – встановити контроль над схемами незаконного перевезення сонячного каменю за кордон.

Цікаво, що станом на 24 березня Олександр Шавлак, попри оголошення призначення на посаду головного митника Волині, залишався офіційно на такій же посаді в Чернігівській області. Кажуть, що на Волині він – «у робочому відрядженні». Можливо, причиною такого кадрового маневру стала необхідність забрати Шавлака з регіону, в якому почалася хвиля протестів проти його роботи на посаді керівника.

Хто злякався реорганізації, або чому митники згадали про профспілку

Найцікавіше на фоні цієї «митної» картини виглядають збори «трудового колективу місцевого колгоспу». Інакше й не назвеш. Зокрема, днями працівники МП «Волинь. Центральний» збунтувались проти нового шефа. Та й збунтувались настільки, що згадали про те, що у них є власна профспілка. Щоправда, чи усі працівники митниці зареєстровані в ній офіційно і наскільки справно сплачували внески залишається питанням до розгляду. Та й, за словами митників, це були перші за два роки збори.

Тим не менше, вони вирішили скликати профспілкові збори, аби гуртом висловити незгоду з «кадровою політикою Шавлака», який пообіцяв «прорідити ряди». Зібравшись трудовим колективом, митники одноголосно обрали нового голову профспілки – Юрія Терещука. Саме його наприкінці минулого тижня тільки-но відсторонили від роботи через службове розслідування, а тут – одразу в голови профспілки.

Зокрема, він першочергово заявив, що новоспечений керівник митниці Олександр Шавлак почав масштабну реорганізацію, внаслідок чого 50 працівників лишається поза штатом. Мовляв на їхні місця він вже планує заводити своїх спеціалістів з інших областей. В той же час, заступник начальника митниці Світлана Бондарчук повідомила під час профспілкових зборів, що за 10 днів на посаді, Шавлак вже перевів людей з Чернігівської митниці, а двоє навіть проходять стажування.

Новоспечений керівник цього не заперечив і підтвердив, що почав реорганізацію та кадрові зміни.

Опісля прес-служба ДФС у Волинській області оприлюднила офіційне повідомлення, що «наразі проводиться службове розслідування на Волинській митниці за фактом затримання партій товарів, які незаконно потрапили на територію України. Тому керівництво митниці було відсторонено від виконання службових обов’язків». Тим не менше, керівництво ДФС наголосило на тому, що завдання нового керівника – стабілізувати роботу регіональної митниці та посилити дії щодо запобігання контрабанді та порушенню митних правил. «Всі публічні закиди та обвинувачення, у тому числі в медіа, на адресу нового керівництва митниці Державна фіскальна служба вважає навмисною дискредитацією та небажанням певного кола осіб відмовлятися від налагоджених незаконних схем та корупційних діянь».

Новообраний голова профспілки митників Терещук переконував, що протягом останніх 3-х років на Волинській митниці не було керівника з числа місцевого трудового колективу. Мовляв, колектив Волинської митниці ДФС заслуговує мати волинського керівника, який буде стабільно розвивати митницю та забезпечувати відповідальне виконання завдань, які перед нею стоять, відповідно до європейського вектору, обраного як ДФС України, так і країною загалом.

Тож майже 400 працівників Волинської митниці підписалося під зверненням до голови ДФС України Романа Насірова, у якому висловили вимогу негайно припинити «гастролі іногородніх», які приходять на посаду виконуючого обов’язки начальника Волинської митниці і уявлення не мають про специфіку роботи в регіоні. Разом з тим, вони заявили, що усі структурні зміни й реорганізацію необхідно погоджувати з профспілковим комітетом Волинської митниці ДФС.

Однак збори спричинили появу багатьох питань і чуток навколо того, що Олександра Шавлака намагаються усунути, аби дозволити іншим, більш впливовим місцевим митникам, втримати контроль над Волинською митницею. За інсайдерською інформацією, не останню роль у цьому відіграє і одіозний Роман Микитюк, з яким працювали, мабуть, 70% нинішніх митників. Він фактично за 10 років роботи в області встановив контроль над усіма напрямками в цій сфері. І попри звільнення з посади керівника Ягодинської митниці – впливає на митні процеси.

Він має непогані зв’язки не лише у Волинській митниці, а й Львівській, Вінницькій та Рівненській, де свого часу працював керівником. Також даються взнаки і старі зв’язки з впливовими людьми по Партії регіонів та статус депутата, адже він неодноразово обирався до Волинської обласної ради і навіть Львівської.

Про його кар’єрний ріст та призначення можна годинами читати в інтернеті. Та не менш цікаво і те, як його одіозну постать представлено у «Вікіпедії». Зокрема, поміж біографічних даних, увагу привертає рубрика «Корупційні дії та зловживання службовим становищем», де вказано, що «Даний чиновник не був помічений та немає офіційних підтверджень у корупції, а також не зловживає своїм посадовим становищем для покращення свого майнового чи будь якого іншого становища».

Однак, варто пригадати події початку 2011-го, коли його заступницю Клавдію Кутикіну звинуватили в хабарництві в особливо великих розмірах. Саме її Микитюк повіз із собою в ролі заступника, коли його призначили керівником Львівської митниці. Тож, з огляду на це, стає очевидним, що він цінував такого відданого і висококваліфікованого працівника, а відповідно – навряд чи не знав про її «нечисті справи». Та як тільки здійнявся скандал – його одразу перевели начальником Вінницької митниці.

Не менше запитань викликає і давній скандал на МП «Луцьк», коли у 2011 році там влаштували маски-шоу та встановили причетність низки осіб до вертикальної корупційної схеми. Тоді притягнули до відповідальності 17 посадовців, однак Романа Микитюка ця справа обійшла стороною. Але не секрет, що саме митниця здавна вважалася сферою, де крутяться великі гроші, а відповідно і високий рівень корупції.

Всім відомо про аграрний бізнес родини Микитюка. Однак, за інформацією джерел в прокуратурі, він організував власний митний термінал. Через нього проганяють десятки вантажів за «спрощеною системою». Та й вартість таких послуг декларування демпінгували – замість 150$ коштує всього 100$.

*******

Звісно, Роман Микитюк навряд чи піде на високу посаду. Хоча чутки про його призначення в крісло головного митника Волині з’являються регулярно протягом останнього року.

А що, якщо згадані проблеми на митниці з’являються, щоб усі призабули про «здобутки» Микитюка і змогли оцінити його попередні «напрацювання»?

P.S. До слова, за інформацією ВАРу, на посаду начальника митниці може повернутися Андрейків.

У Києві розглядають можливість призначення керівником Державної фіскальної служби України народної депутатки від БПП Ніни Южаніної. Вона може повернути на посаду керівника Митної служби України Анатолія Макаренка, який і поверне Андрейківа на керівника Волинської митниці.

Тож далі буде…

Еля КОРОТИНСЬКА

2 Коментарів Кому митниця, а кому житниця: в чиїх інтересах «кавардак» на Волині

  1. Я вже рік назад говорив що треба на Волині додатково відкрити принаймі два пункти пропуску. Один з яких по типу Ягодина. Це ж додаткові надходження в бюджети всіх рівнів. Говорив заступнику голови ОДА Пирожику. Далі розмов діло не пішло.

  2. проп.пункти потрібні звичайно.але митники потрібні з евросоюзу-бо наші митарі це відстой-всі покоління-садити-і конфіскат—тільки таким методом потрібно з ними боротися.методом Лукашенка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*