Комітет Ради рекомендує підтримати перейменування двох областей

30.05.2019 / Новини

Парламентський комітет із питань правової політики і правосуддя рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу законопроекти про перейменування Кіровоградської й Дніпропетровської областей. Таке рішення ухвалили на засіданні комітету 29 травня.

Законопроекти, який пропонує підтримати комітет, передбачають перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, а Кіровоградської – на Кропивницьку.

Конституційний суд України раніше визнав ці законопроекти такими, що відповідають Конституції, – передає Радіо.Свобода.

Для зміни назв областей потрібно внести зміни до Основного закону України. Такі зміни Верховна Рада ухвалює більшістю голосів від її конституційного складу (щонайменше 226 голосами) в першому читанні і не менш як двома третинами голосів (300) – у другому читанні, яке проводиться на наступній черговій сесії парламенту.

19 травня 2016 року Верховна Рада перейменувала місто Дніпропетровськ на Дніпро, а 14 липня Кіровоград став Кропивницьким.

Верховна Рада у квітні 2015 року ухвалила урядовий законопроект про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду й символіку. Згідно із законом, символіка і пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, цих цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні забороняються.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*