Коли українцям чекати на підвищення пенсій?

07.03.2017 / Новини, Статті

Українці отримують найнижчі пенсії в Європі. На початку цього року уряд прийняв рішення про дворазове підвищення мінімальної зарплати. В результаті чого, розраховують в Кабміні, в Пенсійному фонді (ПФ) з’являться додаткові кошти для значного підвищення пенсій.

Сайт “Сегодня” з’ясував, як на ПФ вплинуло підвищення зарплати і коли в Україні підвищать пенсії.

Коли чекати на високу пенсію

Ще минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував майбутнє “осучаснення” пенсій, яке, як зазначає Рева, значно підніме доходи українців на заслуженому відпочинку. Цього року в ефірі одного з телеканалів міністр озвучив підрахунки про те, як зросте в результаті “осучаснення” пенсія його мами. “У мене в мами 49 років стажу і у неї така ж пенсія (1500 гривень. – Ред.). Я за нею порахував, у неї пенсія (після “осучаснення”. – Ред.) зросте більше ніж вдвічі”, – сказав чиновник. Наразі “застарілі” пенсії отримують 8,5 з 12 мільйонів пенсіонерів. Пов’язано це з тим, що при підрахунку пенсії враховують показник середньої по країні зарплати. Востаннє цей показник перераховували 2012-го, з цього моменту середня зарплата в Україні зросла з 3377 до 6008 гривень.

За підрахунками Кабміну, “осучаснення” пенсій обійдеться державі в 30-40 мільярдів гривень. Експерти впевнені: зібрати додатково стільки коштів буде вкрай складно. “Звичайно, стільки вони навряд чи зберуть. Цифри називалися дуже різні. На осучаснення, як говорив Розенко (віце-прем’єр-міністр України. – Ред.), потрібно 40 мільярдів. Ми робили підрахунки, за якими виходило, що потрібно близько 70 мільярдів гривень, щоб відчутно осучаснити пенсії. Стільки грошей вони не зберуть. Та й важко оцінити, скільки отримаємо за зарплатами, яка буде динаміка, що буде з економікою”, – говорить старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

На запит “Сегодня” в Пенсійному фонді відповіли: в бюджеті на цей рік “осучаснення” пенсій не передбачено. “Бюджет формуються на основі чинних законодавчих норм. Законодавчих рішення про осучаснення рівня призначених пенсій наразі немає”, – пояснили у відомстві.

Гроші на перерахунок пенсій планують отримати за рахунок перевиконання бюджету Пенсійного фонду. В інтерв’ю одному з інтернет-видань Павло Розенко заявив: “Підвищення мінімальної заробітної плати після першого місяця дало додаткове поповнення Пенсійного фонду на 18%, тобто ми на 18% зібрали більше, ніж було заплановано на січень 2017 року. Якщо ми збережемо цю динаміку, якщо ми побачимо, що бізнес зрозумів, що треба легалізуватися і сплачувати податки… безумовно, ми відразу приймемо рішення про додаткове збільшення пенсій або про проведення “осучаснення” пенсій”.

Пенсійний фонд поповнює за рахунок внесків працюючих українців (22% ЄСВ з кожної зарплати). За перші два місяці минулого року ПФ отримав 17,7 мільярда гривень, а за перші два місяці 2017 року – 20,6 мільярда гривень. Всього цього року в бюджеті передбачені надходження від ОСВ в розмірі 163,6 мільярда гривень, а минулого року – 107,1 мільярда. Незважаючи на це, “дірка” ПФ цього року буде на рівні 141 мільярда гривень (дефіцит компенсують з державної скарбниці).

_-01_09_01

Однак, навіть якщо рішення про “осучаснення” так і не буде прийнято, на українських пенсіонерів чекає індексація пенсій в два етапи. У травні її піднімуть з 1247 до 1312 гривень, а в грудні – до 1373 гривень.

Чи підвищуватимуть пенсійний вік

Якщо пенсійний вік в Україні підвищити, впевнена експерт в сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова, бюджет ПФ може зберегти близько мільярда гривень. Віце-прем’єр Павло Розенко заявляє: підвищувати пенсійний вік в Україні не можна через невисоку тривалість життя.

“Поки я не бачу можливостей для коригування віку без збільшення тривалості життя в країні. У чоловіків вона в середньому становить 65 років”, – говорить чиновник.

Водночас експерти зазначають: на пенсійну систему середня тривалість життя не впливає, має значення тривалість життя після 60 років. Так, за даними Міністерства соціальної політики, чоловіки, які доживають до пенсійного віку, в середньому живуть ще 16 років, а жінки – 20 років. Пов’язано це з тим, що в даних про тривалість життя враховується смертність при народженні, смертність в результаті ДТП і так далі. Як зазначає головний демограф країни Елла Лібанова, багато українців до пенсії просто не доживають. Ризик для українця померти у віці до 60 років – 40%. “Особливо небезпечний відрізок життя від 40 до 60 років. Це просто національна катастрофа, при цьому ситуація абсолютно не змінюється з 1985-го”, – розповіла демограф на лекторії “Ключові аспекти пенсійної реформи”.

За підрахунками Інституту демографії, якщо збільшити пенсійний вік до 65 років – кількість пенсіонерів зменшиться на один мільйон. Якщо до 62 років – на 500 тисяч.

“Міжнародні стандарти, наприклад, конвенція про соціальний захист, припускають, що пенсійний вік в 65 років можна встановлювати незважаючи ні на які обставини. Насправді сказати, що прямих обмежень в міжнародній практиці немає. Низький пенсійний вік не сприяє довготривалій тривалості життя. Люди, які доживають до 60 років, з такою ж вірогідністю доживуть і до 63 років”, – розповідає Лідія Ткаченко.

“Міжнародні стандарти, наприклад конвенція про соціальний захист, припускають, що пенсійний вік в 65 років можна встановлювати незважаючи ні на які обставини. Насправді сказати, що прямих обмежень в міжнародній практиці немає. Низький пенсійний вік не сприяє довготривалій тривалості життя. Люди, які доживають до 60 років, з такою ж вірогідністю доживуть і до 63 років”, – розповідає Лідія Ткаченко.

Наразі планів переглядати пенсійний вік немає ні у ПФ, ні у Кабміну, ні у Верховної Ради..

Чи запустять в Україні накопичувальний фонд

Наразі накопичувальний рівень пенсійної системи все ще залишається під питанням. У ПФ кажуть, що цього року запустити його точно не вдасться. А в Мінсоцполітики нагадують: згідно із законом, накопичувальний рівень запрацює після того, як буде ліквідовано дефіцит солідарної системи.

Якщо рішення все-таки приймуть, поповнюватимуть накопичувальний рівень окремим податком. Тобто, як і зараз, 22% з зарплати доведеться віддавати до солідарної системи, ще кілька відсотків – до накопичувальної. В одному із законопроектів про пенсійну реформу передбачалося, що всім українцям віком до 35 років доведеться додатково платити 2% від зарплати на персональні пенсійні рахунки 2017 року, а 2022-го – 7%.

Гроші повинні акумулюватися до досягнення пенсійного віку. До 60 років, якщо запустять накопичувальний рівень, українці зможуть отримувати дві пенсії. Тих, хто вже вийшов на пенсію, накопичувальний рівень не торкнеться. Як каже Андрій Рева,гарантій того, що гроші в накопичувальному фонді не “з’їсть” інфляція, немає.Експерти пояснюють: накопичувальний рівень “правильно” працює в країнах з розвиненою економікою, де рівень інфляції може коливатися в межах декількох відсотків. У нас же за останні три роки ціни, за даними НБУ, зросли на 80%. Тобто для того, щоб заощадження не “з’їла” інфляція, з 2014-го накопичувальний фонд повинен був примножити заощадження в 1,8 разу. Це, впевнений Рева, практично неможливо.

“У нас 2015 року рівень інфляції був 49%. Яку прибутковість папери повинні були мати минулого року, щоб ви не втратили 100 грн, які ви вклали позаминулого? Ви можете назвати структури в Україні, які здатні 20 років давати хоча б 2% над рівнем інфляції сьогодні? Нікуди вкладати. Навіть якщо гроші ми з вами гіпотетично знайшли, але вкладати їх в країні нікуди. Давайте вивеземо за кордон, насичувати його економіку”, – сказав міністр в інтерв’ю “Сегодня”.

До речі, за словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Кабмін презентує українцям проект пенсійної реформи вже через кілька місяців. Як відомо, страховий стаж, якого бракує, можна буде купити за ціною 704 гривні за місяць, а працюючих українців з високими пенсіями можуть поставити перед вибором: або пенсія, або робота.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*