Коли країни світу відкриють кордони для українців й куди можна буде поїхати у відпустку

25.06.2020 / Новини

Чи зможуть українці цього літа потрапити у відпустку до інших країн світу розповідає УНІАН.

Станом на початок червня 2020 року все ще немає конкретної інформації, чи зможуть громадяни України подорожувати як туристи в інші країни світу в найближчі місяці. Українська влада поки що позначає лише приблизні терміни, підкреслюючи, що остаточне рішення буде залежати від результатів двосторонніх переговорів з іншими країнами.

Відкриття кордонів для українських туристів: де, коли і за яких умов

З 29 травня 2020 року відновили роботу 66 пунктів пропуску на кордоні з української сторони.

Однак у Держприкордонслужбі України у відповідь на запит УНІАН підкреслили, що повноцінний перетин кордону на тих напрямках, які відкриті з української сторони, можливий тільки, якщо суміжні сторони також не закривали або відновили роботу своїх пунктів пропуску.

При цьому варто розуміти, що, якщо українська сторона випустить своїх громадян за межі країни, це ще не означає, що інші країни їх впустять. На даний момент більшість країн світу, в тому числі сусідні, впускають лише певні категорії громадян України – головним чином тих, у кого є дозвіл на роботу в іншій країні, водіїв фур, дипломатів і ще кілька окремих випадків, наприклад, наявність близьких родичів за кордоном чи невідкладне лікування.

Туристичні поїздки зараз не є підставою для в’їзду в суміжні з Україною країни.

Коли відновиться автобусне та авіасполучення України з іншими країнами

З 15 червня 2020 року Україна відновила регулярне міжнародне авіасполучення.

Перший літаком, що прилетів до нашої країни, став рейс “Мінськ – Київ” від авіакомпанії Belavia. Також в планах на найближчі дні рейси до Амстердаму, Франкфурту-на-Майні, Цюриху та низки інших міст. Втім, у випадку з Європою, кордон перетнути дозволять тільки громадянам країн ЄС та Шенгенської зони, а також українцям, які мають право на проживання в зазначених країнах.

Якщо говорити саме про туристів, то, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, цього мало, адже інші країни також повинні відкритися для України.

На даний момент, розповів міністр, ведуться активні переговори в цьому напрямку, в першу чергу, з популярними серед українців Туреччиною, Грецією та Іспанією.

Ще один важливий момент – епідеміологічна ситуація в тій чи іншій країні. Наприклад, за словами Кулеби, саме це гальмує переговори з Іспанією. При цьому чиновники попереджають українців: незважаючи на те, що багато авіакомпанії вже щосили продають квитки на рейси після 15 червня, не варто поспішати з покупкою до фактичного офіційного запуску, затвердженого не тільки владою України, але і владою країн призначення.

Аналогічна ситуація з автобусними та залізничними міжнародними перевезеннями – вони зможуть відновитися тільки після того, як Україна досягне домовленостей з суміжними державами.

Які країни світу відкриються для українських туристів першими

Станом на зараз ближче всього до відкриття для українських туристів опинилися Грузія, Туреччина, Ісландія та Шрі-Ланка, Грузія.

Ще на початку травня 2020 року Грузія стала першою країною в світі, яка заявила про бажання приймати туристів, у тому числі й з України, з 1 липня 2020 року.

19 травня міністр інфраструктури України Владислав Криклій заявив про досягнення домовленості з грузинською стороною про відновлення авіасполучення між Україною і Грузією з 1 липня. Частина авіакомпаній, що виконують рейси між країнами, вже відкрили продаж квитків.

На даний момент влада Грузії продовжує працювати над остаточним формуванням правил відвідування країни туристами цього літа. Проте вже відомо, що туристи, швидше за все, повинні будуть приїжджати в країну зі своїми результатами тесту на коронавірус, а розміщуватися вони зможуть тільки в так званих «зелених зонах» – там, де контрольована ситуація з COVID-19 і де дотримані всі протиепідеміологічні заходи.

Туреччина

Також з 1 липня 2020 року українських туристів готові бачити в Туреччині. 1 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про рішення турецької сторони відкрити свої кордони для іноземних туристів і відновити регулярні пасажирські перевезення з Україною з 1 липня поточного року.

Правда, на повноцінний відпочинок у Туреччині туристам цього року розраховувати не варто, адже туристична інфраструктура країни в цьому сезоні буде працювати за новими правилами – ймовірно, постраждає система харчування all inclusive, також можуть обмежити кількість додаткових послуг.

З іншого боку, нова система буде передбачати обмеження кількості відпочиваючих, а тому, можливо, туристам вдасться уникнути натовпів відпочиваючих.

Ісландія

Ісландія, яка не є членом ЄС, заявила про плани відкритися для іноземних туристів, у тому числі й з країн, що не входять в Шенгенсую зону. А, значить, в українців є шанси на відпочинок у цій мальовничій країні.

Від туристів, що в’їжджають в країну, будуть вимагати пройти 14-денний карантин, пред’явити свіжу довідку про відсутність коронавіруса або ж зробити тест в аеропорту. Ці правила ще будуть остаточно врегульовані ближче до дати, але, швидше за все, тест по прибуттю буде платним. А, як ми знаємо, Ісландія – країна з досить високими цінами.

Екзотика та неймовірні краєвиди Ще один момент, який може завадити українським туристам провести літо в Ісландії – повітряне сполучення.

І в докарантинні часи потрапити з України в Ісландії було досить проблематично – рейси виконувалися з пересадкою в інших країнах Європи. А тому шанси українців потрапити в Ісландію залежать головним чином від того, коли вони зможуть потрапити в пересадочні європейські країни.

Шрі-Ланка

На початку червня Шрі-Ланка заявила про плани приймати туристів з усіх країн світу з 1 серпня 2020 року. При цьому відпочивати туристам доведеться з дотриманням низки вимог, якщо вони захочуть відпочити на цьому екзотичному острові.

Серед іншого, сісти в літак можна буде тільки зі свіжими результатами тесту на коронавірус, по прибуттю туристам зроблять ще один безкоштовний тест, а під час відпочинку на них чекаєте ще мінімум одне тестування. Крім того, перебувати в країні можна буде не менше 5 днів, а жити дозволять тільки у сертифікованих готелях.

Ймовірно, як тільки українська та шриланкійська влада домовляться про відновлення авіасполучення, на ринку з’явиться чимало пропозицій від туроператорів на цьому напрямку.

Коли українці зможуть подорожувати в країни Євросоюзу

На початку червня стало відомо, що країни Європейського Союзу вирішили після 15 червня продовжити обмеження на в’їзд громадян третіх країн, в тому числі й українців. Коли цю заборону переглянуть – поки не повідомляється, проте з ЄС надходять сигнали, що це відбудеться не раніше липня.

На даний момент з’являються заяви, що Україна веде переговори з окремими країнами ЄС про відновлення авіасполучення, наприклад, Грецією та Іспанією. Також раз у раз з’являються повідомлення про те, що для туристів готуються відкритися Австрія, Хорватія, Кіпр, а також Чорногорія, що не входить в Євросоюз.

Деякі з цих країн навіть заявляють, що з липня готуються приймати туристів з країн, що не входять до ЄС і Шенгенської зони. Однак України поки що немає в списках країн, на туристів звідки чекають на європейських курортах цього літа.

За найоптимістичнішими прогнозами української влади, мандрівники з України зможуть потрапити в країни Євросоюзу до кінця липня – початку серпня. Однак остаточне рішення залежить від домовленостей між країнами та епідеміологічної ситуації в Україні.

Експерти у свою чергу радять українським туристам не поспішати купуватися квитки на літаки і туристичні путівки на відпочинок за кордоном до офіційного рішення про відкриття кордонів, а також оголошення умов подорожей. Натомість радять зосередитися на відпочинку в Україні.

А в Держприкордонслужбі тим часом нагадують, що в Україні все ще діє вимога щодо обов’язкової двотижневої самоізоляції/обсервації по прибутті з-за кордону. І хоча міністр інфраструктури України Владислав Криклій допустив, що цю вимогу можуть згодом замінити обов’язковим тестуванням по прибуттю на Батьківщину, поки цього не відбудеться, варто добре зважити необхідність подорожі за кордон.

Все ж прикро буде заради тижневого відпочинку за кордоном потім ще сидіти два тижні вдома під замком у самий розпал літа.

10 червня 2020 року глава європейської дипломатії Жозеп Боррелль заявив, що Брюссель цього тижня пропонуватиме країнам-членам ЄС відкривати зовнішні кордони для туристів з-за меж блоку з 1 липня. За його словами, рекомендації стосуватимуться «поступового і часткового скасування» заборон. Однак рішення про послаблення карантину буде залишатися за самим країнами.

Втім, чи потрапить Україна до списку перших країн за межами ЄС, громадянам яких дозволять подорожувати до Європи, наразі прогнозувати важко.

Водночас головний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час ранкового брифінгу 10 червня заявив, що для допуску туристів з-за меж ЄС, враховуватиметься, чи відповідатиме країна, з якої прилітатиме пасажир, певним епідеміологічним критеріям, які на сьогодні ще не затверджені на рівні ЄС.

«Але те, що ми знаємо в співпраці з нашими дипломатами та епідеміологами з країн ЄС, розглядається показник 40 активних випадків на 100 тис. населення і рахується та кількість людей, яка в даний період часу хворіє на коронавірусну хворобу і відмінусовуються люди, які одужали та померли.

На сьогодні в Україні такий показник 33 на 100 тис. населення, тобто Україна потрапить, в разі якщо ЄС прийме норму 40 на 100 тис. населення», – повідомив Ляшко.

11 червня 2020 комісар Євросоюзу з внутрішніх справ Ілва Йоганссон підтвердила, що країни Європейського Союзу з 1 липня за певних умов почнуть поступово відкривати для іноземців зовнішні кордони. Також Єврокомісія оприлюднила критерії, за якими відкриватиме кордони для третіх країн, зокрема й України.

12 червня Кабінет міністрів затвердив, що Україна з 15 червня відкриває пункти пропуску в міжнародних аеропортах. Також було затверджено нові критерії перетину кордону іноземцями.

Водночас міністр інфраструктури Владислав Криклій назвав країни, які першими готові приймати українських туристів, хоча й з карантинними обмеженнями: це Албанія, США, Велика Британія, Туреччина та Туніс.

Крім того, стало відомо, що популярний серед українських туристів Єгипет з 1 липня відкриє міжнародне авіасполучення до головних морських курортів країни для іноземних туристів. З 15 червня Європейський союз офіційно зняв обмеження на внутрішні подорожі та в межах Шенгенської зони.

Водночас подорожувати всередині Шенгену вільно наразі зможуть лише ті українці, які легально проживають у цих країнах. А от з України полетіти до Європи наразі не можна.

Відкривати зовнішні кордони Євросоюз планує з 1 липня, але поступово і не для всіх. Спочатку планують пускати громадян тих країн, які відповідають певним критеріям. Зокрема, де ситуація із захворюваністю на COVID-19 не гірша, ніж у ЄС, а також дотримані усі необхідні протиепідемічні заходи.

Якщо говорити про шанси України потрапити у першу хвилю відновлення подорожей до Євросоюзу, то поки вони не надто оптимістичні – кількість інфікованих коронавірусом в Україні наразі продовжує зростати. 18 червня стало відомо, що з 1 липня 2020 року українці зможуть вирушити на відпочинок в тур до Єгипту.

При цьому для туристів, які прилітатимуть чартерними рейсами, влада країни скасувала візовий збір до кінця жовтня 2020 року.

Зупинитися туристи зможуть лише у сертифікованих готелях, а тестування на коронавірус по прибуттю від них не вимагатимуть. Крім того, з початку липня українці зможуть потрапити до Туреччини, Тунісу та Албанії.

20 червня стало відомо, що Чорногорія вирішила відкрити кордони для іноземних громадян, зокрема й для українців, але з наявністю негативного результату тесту на коронавірус. Тесту має бути не більше ніж 48 годин.

22 червня про відновлення прийому іноземних туристів з 7 липня заявили в Дубаї. Іноземні туристи, які вирішать поїхати до цього емірату, повинні заповнити “Декларацію про стані здоров’я”, зареєструватися в мобільному додатку COVID-19 DXB app і оформити туристичну страховку.

Також туристи зобов’язані здати ПЛР-тест максимум за 96 годин до відправлення і пред’явити його негативний результат після прибуття в аеропорт Дубаю. В іншому випадку, вони будуть проходити платне тестування в аеропорту прибуття.

По прибутті всі пасажири будуть проходити процедуру вимірювання температури тіла. Якщо вона виявиться підвищеною, на мандрівника чекатиме повторне тестування на коронавірус. У разі позитивного результату тесту туристи повинні ізолюватися на 14 днів за свій рахунок в обсерваторі, виділеному державою.

В Міністерстві закордонних справ України у свою чергу 22 травня презентували інтерактивну онлайн-карту подорожей світом для українців на час поширення пандемії коронавірусної інфекції COVID-19. Інтерактивна карта має функції “режим в’їзду для громадян України” і “режим транзитного проїзду”. Зокрема, у функції “режим в’їзду для громадян України” зеленими кольорами зображені країни, куди в’їзд дозволений усім; жовтим кольором – в ці країни в’їзд дозволений з посвідками на проживання; а помаранчевим кольором – країни, куди в’їзд заборонений.

Крім того, у функції “режим транзитного проїзду” зеленим кольором зображені країни, куди транзит дозволений без обмежень, жовтим – транзит можливий за певних умов, і бордовий – транзит заборонений. Інформація на інтерактивній карті регулярно оновлюватиметься посольствами України у світі, аби громадяни мали доступ до найсвіжіших даних.

24 червня впливове видання The New York Times повідомило, що в Євросоюзі погодили список країн, жителям яких дозволять в’їзд з 1 липня. Втім, про Україну в матеріалі жодним чином не згадували. Пізніше “Європейська правда” повідомила, що офіційна статистика МОЗ вже перевищила критерії у проекті рішення ЄК, який потрапив до ЗМІ, а тому кордони Євросоюзу можуть не відкрити для українців і після 1 липня.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*