Кількох українців депортували і заборонили в’їзд до Шенгенської зони: їхали на роботу в Німеччину

27.11.2019 / Новини

Поїздка до Німеччини на роботу під час канікул закінчилася для групи українських студентів депортацією і забороною на в’їзд до Шенгенської зони. 

Як пoвідoмляє Yavp.pl з пoсиланням на DW, хлопці намагалися знайти роботу на передріздвяний час на поштово-сортувальних складах за програмою Федерального агентства праці – “підробітки на канікулах для іноземних студентів”.

19-річний студент з одного з обласних центрів у західній України, шоб влаштуватися на кілька місяців сортувальником посилок у Німеччині, заплатив фірмі-посереднику 200 євро. Посередник влаштував його на іншу фірму-посередника, яка виступила формальним роботодавцем. Утримуючи свою маржу, такі фірми тимчасово “позичають”, зокрема, українських студентів німецьким клієнтам. Самому ж хлопцеві заробити так і не судилося…

Щоб заощадити на дорозі, він поїхав з України на місце роботи у Німеччині мікроавтобусом разом із кількома знайомими студентами, які також збиралися підзаробити. Одразу після в’їзду до Німеччини, на них чекав неприємний сюрприз: зустріч зі співробітниками федеральної поліції, яка вибірково контролює транспорт на прикордонних трасах. Після перевірки хлопців забрали у відділок.

Там стало зрозуміло, що українців вважають нелегалами. У них не було при собі оригіналів документів про працевлаштування від Федеральної агенції, бо фірма-посередник, через яку вони знайшли роботу, не попередила їх про таку необхідність. Відтак поліцейські просто не повірили хлопцям, що вони є студентами і їдуть працювати за офіційною студентською програмою.

Після 17 годин у відділку українців звинуватили в незаконному перетині кордону, незаконному перебуванні в Німеччині та нелегальному працевлаштуванні. Їх депортували та покарали дворічною забороною на в’їзд до зони Шенгену.

Український посередник, який допомагав оформлювати документи, нічим не допоміг. Це і не дивно, адже будь-яка посередницька діяльність приватних фірм при працевлаштуванні студентів на канікули є нелегальною. У Федеральній агенції праці Німеччини розповіли, що, якби їм стало відомо про участь у процесі посередника, то вони б не мали права видавати підтвердження надання робочого місця для студента.

Тим часом посередницький бізнес у працевлаштуванні іноземних студентів на канікули процвітає. Фірми активно розвивають свій бізнес, навіть пропонуючи бонуси тим студентам, які приведуть друзів. На руку посередникам грає й той факт, що офіційно консультувати та допомагати оформлювати документи для працевлаштування студентів у Німеччині за програмою ФАП в Україні може лише громадська організація з Харкова – MultiKultiUA. Водночас тисячі студентів користуються послугами комерційних посередників, не усвідомлюючи ризиків.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*