Кабмін визначив механізм, як добровольцю отримати статус УБД

15.02.2020 / Новини

Уряд визначив механізм надання статусу учасника бойових дій для осіб, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в антитерористичній операції, але згодом не увійшли до складу підрозділів ЗСУ чи МВС.

Нагадаємо, 4 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції” (2045-1).

Документ доповнює закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” переліком учасників бойових дій осіб, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, упродовж не менше 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів, брали безпосередню участь в Антитерористичній операції.

З 1 січня в Україні почав діяти закон, який надає добровольцям статус учасника бойових дій.

Як повідомили на Урядовому порталі, з’явилась можливість надання добровольцям пільг та соціальних гарантій. Вони зможуть отримати державну підтримку і допомогу щодо соціальної та професійної адаптації.

Для того, щоби отримати статус УБД, потрібно зібрати пакет документів:

Спосіб 1

  • довідку органів, які згідно із ЗУ «Про боротьбу з тероризмом» визначені суб’єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом (СБУ, МВС, МО, ЦОВ згідно Закону) про період безпосереднього виконання особою бойових завдань в АТО;
  • витяг з наказу АТЦ при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

Спосіб 2

Якщо такі документи отримати неможливо, підставою для надання статусу УБД добровольцям є свідчення не менш, ніж трьох свідків із статусом «учасник бойових дій» або «особа з інвалідністю внаслідок війни». Підпис на свідченнях має бути засвідчено нотаріально та додана копія УБД осіб, які свідчать, копії їх паспортів та ідентифікаційних номерів.

До зазначених вище документів потрібно додати:

  • копію паспорта з місцем реєстрації,
  • копію ідентифікаційного номеру,
  • заяву на Першого заступника Міністра Мінветеранів про надання статуса учасника бойових дій,
  • згоду на дозвіл обробки персональних даних.

Зібрані документи потрібно подати за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12.

Комісія вивчить документи, у разі потреби заслухає пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та в місячний термін із дня надходження документів прийме рішення щодо надання чи відмови в наданні статусу УБД.

Механізм ініціювали ГО «Добровольці» та ГО «Юридична Сотня», за підтримки підкомітету Верховної Ради з питань захисту прав ветеранів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*