Кабмін схвалив законопроєкт про працю: що може змінитися

29.12.2019 / Новини

Кабінет Міністрів погодив і передав на розгляд Верховної Ради законопроєкт про працю, який передбачає зміни до Кодексу законів про працю.

Про це заявив премʼєр-міністр Олексій Гончарук, – повідомляє theБабель.

З його слів, цей документ змінить Кодекс законів про працю України, за яким українці працюють з 1971 року. В уряді зазначили, що він розширить соціальні права працівників і збільшить кількість легальних робочих місць. Законопроєкт розроблявся Міністерством економіки та регіонального розвитку, але на сайті установи немає тексту документа. Проєкт опублікував у своєму Telegram-каналі головний редактор радіо «НВ» Валерій Калниш.

У документі зʼявилися декілька сучасних термінів: мобінг (цькування, – К.), медіація трудових конфліктів, репатріація працівників.

Що може змінитися?

Трудовий договір. У чинному КЗоТі передбачено три види договорів:

  • безстроковий (укладається на невизначений термін);
  • на визначений строк (встановлюється за погодженням сторін);
  • на час виконання певної роботи.

В Мінекономрозвитки запропонували сім видів договорів:

  • безстроковий;
  • строковий (не більше ніж на 5 років);
  • короткостроковий (до двох місяців);
  • сезонний (не більше восьми місяців);
  • з нефіксованим робочим часом (фріланс);
  • учнівський (з працівником, який навчається, до 6 місяців);
  • договір з домашнім працівником.

Роботодавцю, зокрема, забороняється примушувати працівника «шляхом мобінгу», насильства, погроз, введення в оману до розірвання трудового договору.

Оплата праці. Законопроєкт пропонує встановити однаковий розмір заробітної плати для чоловіків і жінок за аналогічну працю. За працю у вихідні та святкові дні пропонується доплачувати працівнику у розмірі, вказаному в трудовому договорі, але не менше 20 % окладу за кожну годину роботи (зараз робота у святковий і неробочий день гарантовано оплачується у подвійному розмірі).

Тривалість робочого дня та часу відпочинку законопроєктом пропонується визначати в рамках трудового договору. Зокрема, пропонується зберегти 40-годинний тиждень, але з можливістю домовитися про оплату пропорційно.

Трудові книжки переводяться в електронний вигляд. «Облік трудової діяльності працівників здійснюється в електронній формі», — йдеться в документі.

Звільнення працівників. У документі зазначено, що роботодавець не може звільнити людину через помсту або мобінг, дискримінацію, або у випадку, коли робітник подав на свого роботодавця позов до суду. Також прописано, що забороняється звільняти вагітних жінок, окрім випадків юридичної ліквідації компанії.

Медіація трудових конфліктів. Окремою статтею в законопроєкті вводиться поняття «досудового вирішення конфліктів шляхом переговорів сторін за допомогою медіаторів», ця процедура відбувається за взаємною згодою сторін. За результатами медіації укладається мирова угода.

Репатріація. Документом регулюється процедура повернення працівника, члена екіпажу морського судна, військовослужбовця, який перебуває за межами України у відрядженні, до місця проживання. Зазначено, що цей процес організовує роботодавець.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*