Їсти смажену їжу та не набирати вагу можна: цікаве дослідження

02.02.2019 / Новини

Група вчених з Медичної школи Університету Джорджа Вашингтона (США) вважають, що в організмі є особливі метаболічні шляхи. І якщо на останніх вплинути особливими препаратами, то прихильники смаженої їжі можуть залишатися стрункими.

Досягнути цього допомогла зміна сигнальних шляхів за участі білків, які кодуються генами хеджхог (hedgehog, Hh), пише MedicalExpress.

Вчені вивели модифікованих мишей з підвищеною активністю гену Hh.

За допомогою цього вдалося запобігти скупченню і зростанню клітин жиру в організмі. Такі зміни спостерігалися навіть у тих мишей, які харчувалися жирною їжею. Крім того, у тварин був нормальний рівень цукру в крові.

Тварин модифікували так, що гени Hh могли активізуватися тільки тоді, коли миші перестали вживати антибіотик доксициклін. Вчені додавали його в питну воду гризунів з моменту їх народження.

Двомісячні гризуни протягом 16 тижнів харчувалися кормом з високим вмістом жирних кислот. При цьому деяким тваринам перестали додавати антибіотик у воду, а іншим продовжили.

Через вісім тижнів експерименту у мишей, які вживали антибіотик, розміри тіла і відкладення жиру не збільшилися, а у гризунів з іншої групи – зменшилися. Крім того, що у цих мишей знизився рівень накопичення жирів, у них збільшилася чутливість до інсуліну, який перешкоджає розвитку діабету.

На думку вчених, це доводить, що в клітинах організму є метаболічний шлях, на який в майбутньому можна впливати за допомогою фармацевтичних препаратів. А їх вплив, у свою чергу, не дозволить страждати на ожиріння навіть тим людям, чий раціон містить шкідливі й жирні продукти.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*