Із жовтня будівельні вимоги щодо пожежної безпеки у готелях будуть жорсткіші

20.08.2019 / Новини

З 1 жовтня 2019 року набувають чинності нові державні будівельні норми щодо проектування готелів, які підвищують обов’язкові вимоги до пожежної безпеки.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, передає Українська правда.

«Безпека людей – це пріоритет № 1. Особливо у випадку виникнення пожеж та інших надзвичайних ситуацій.

Тому у нових нормах щодо проектування готелів ми передбачили низку сучасних рішень для посилення обов’язкової пожежної безпеки в них. Зокрема, вводимо можливість використання ефективних систем пожежогасіння тонкорозпиленою водою, а також сучасних систем раннього виявлення загроз та надзвичайних ситуацій.

Норми почнуть діяти вже з жовтня», – розповів Пархаладзе.

Відповідно до нових змін у будівельних нормах, готелі потрібно облаштовувати системами протипожежного захисту згідно з ДБН «Системи протипожежного захисту».

Крім цього, під’їзд пожежних автомашин до будівель готелів слід передбачати згідно з ДБН «Планування і забудова територій». Такий під’їзд також має бути забезпечений і до основних евакуаційних виходів та входів, що ведуть до пожежних ліфтів.

У нових змінах в ДБН зберігаються вимоги щодо ступеню вогнестійкості будівель готелів та допустимих при цьому кількості поверхів та площі протипожежних відсіків.

Крім цього, допускається розміщувати готелі на 1-3 поверхах громадських будівлях іншого призначення та житлових будинках І-ІІІ ступенів вогнестійкості за умови їх відокремлення в протипожежний відсік та передбачення окремих шляхів евакуації.

До речі, цими ж змінами в готелях рекомендовано влаштовувати вхід лише за безконтактними картками, а в номерах готелів категорії “три зірки” та вище – додатково влаштовувати системи охоронної сигналізації.

Нагадаємо, у ніч на 17 серпня у готелі «Токіо-Стар» в Одесі спалахнула пожежа, внаслідок якої загинули 9 осіб, серед яких українці та австралійка, а ще 10 людей госпіталізували (серед постраждалих – двоє іноземців та одна дитина).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*