Іноземці зможуть купувати українську землю тільки після референдуму, – Зеленський

11.11.2019 / Новини

Президент Володимир Зеленський запевнив, що іноземці та іноземні компанії отримають змогу купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.

Відповідне звернення опублікували 11 листопада, – пише Українська правда. 

“Я розумію, що це питання дуже чутливе для людей… Тому ухвалене таке рішення: між першим і другим читанням у чинний проєкт закону (про ринок землі, – ред.) будуть внесені правки, відповідно до яких, право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані винятково українськими громадянами.

Іноземці і компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде міститися у законі. Найближчим часом Верховна Рада розробить і ухвалить закон, який чітко встановить види і механізми референдуму”, – заявив Зеленський.

Із його слів, старі політики, які виступають проти ринку землі, ймовірно, відстоюють чиїсь інтереси.

Нагадаємо: Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства опублікувало для обговорення законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, яким з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Можливість купувати землю буде в українських фізичних та юридичних осіб, територіальних громад та держави. Законопроєктом передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки. Концентрація землі у власності визначена на рівні 15 % області та 0,5 % країни. Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу – нормативна грошова оцінка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*